Zdechovský pro Biztweet: Babiš je v Bruselu vnímán jako kontroverzní osoba

Andreje Babiše jsem pozval na kávu, ale odmítl, že nemá čas a nechce se mnou individuálně jednat. Vnímám to jako jeho další chybu, protože pokud spolu nebudeme mluvit, těžko zlepšíme politickou kulturu v České republice. I premiér by se měl za lži umět omluvit. Europoslanec za KDU ČSL Tomáš Zdechovský v rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: Jak vnímá europarlament vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách a kampaň, která před nimi probíhala?

Tomáš Zdechovský: V Bruselu vše velmi poctivě sledovali a dále sledují. Především velká část kritiky směřovala ke spolupracovníkům pana prezidenta Zemana. Ti jsou často označováni jako nekompetentní a úzce napojení na Rusko.

Biztweet: Jak je vnímaná prezentace Miloše Zemana spolu a mezi extrémními politiky, kteří otevřeně mluví o odchodu z Evropské unie?

Tomáš Zdechovský: Vnímají ji velmi negativně a nechápou ji. Například jeho spojení s Okamurou, díky kterému ho některá zahraniční média dokonce označují za extrémního pravičáka. Z případného czexitu samozřejmě mají strach, protože si uvědomují následky jak pro nás, tak i pro EU. Sílí proto poptávka po reformě, kterou musí EU brzo projít.

Biztweet: Pozici Česka zřejmě neprospívá ani aktivita vlády bez důvěry. Jak může být vnímáno jednání Andreje Babiše jako premiéra v demisi? Má plnou váhu?

Tomáš Zdechovský: Andrej Babiš je v Bruselu vnímán jako čím dál víc kontroverzní osoba. Obrovsky si ublížil tím, jak se staví ke zprávě OLAFu, který označil za zkorumpovanou amatérskou organizaci, kterou ovládá mafie. To mu hodně ublížilo, protože v Bruselu vědí, že není nic nezávislejšího a profesionálnějšího než právě OLAF. Na tato prohlášení jsou velmi citliví. Také se jim velmi nelíbí jeho trestní stíhání a spolupráce s extrémisty a KSČM, ačkoliv v Bruselu Babiš tvrdil, že je naopak jediná záchrana, aby se s extrémisty nespolupracovalo. Je to takové lhaní do tváře, které jen oslabí pozici České republiky v dalších jednáních. To, že je premiérem bez důvěry je vlastně ten nejmenší problém, který jim naopak dává naději, že snad brzy budou moci jednat s někým důvěryhodnějším.

Biztweet: Jak pozici Andreje Babiše oslabuje jeho kauza Čapí hnízdo?

Tomáš Zdechovský: Obrovsky. Trestně stíhaný premiér je něco málo vídaného, snad ve všech jiných zemích by takový politik okamžitě odstoupil a do politiky by se vrátil až po očištění svého jména. Je to velmi bezprecedentní stav, kterým se zařazujeme po bok východoevropských zemí, což není dobrá vizitka.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Biztweet: Je běžné, aby šéf vlády členské země zpochybňoval evropskou autoritu jakou je Olaf a psal kvůli soukromé kauze otevřené listy předsedovi Evropské komise?

Tomáš Zdechovský: Absolutně ne a jak jsem už zmínil, tyto výroky jsou vnímány jako velmi citlivé a nemyslím, že má pan Babiš jakoukoliv šanci se z toho ještě nějak vymluvit. Nepomáhá mu ani to, že z hnutí vystoupil velmi vážený a vlivný Pavel Telička a nedávno i respektovaný Petr Ježek.

Biztweet: Andrej Babiš vás při obhajobě potíží v případě Čapí hnízdo označil za udavače. Jak to vnímáte a žádal jste ho o omluvu?

Tomáš Zdechovský: Nejprve jsem se smál a považoval to spíše za pochvalu mé práce, když to ale začal opakovat, už mi to přišlo ubohé. Už vlastně není nikdo, kdo by za jeho kauzu nemohl. Chtěl jsem si to s ním vyříkat, pozval jsem ho i na kávu, ale odmítl, že nemá čas a nechce se mnou individuálně jednat. Vnímám to jako jeho další chybu, protože pokud spolu nebudeme mluvit, těžko zlepšíme politickou kulturu v České republice. I premiér by se měl za lži umět omluvit.

Čtěte také:

Karel Havlíček pro Biztweet: Čerpání evropských stimulů jsme nezvládli

Pospíšil pro Biztweet: S Kalouskem dokážeme úspěšně spolupracovat

Drahoš pro Biztweet: Nejmenoval bych do vlády stranu ohrožující demokracii

Biztweet: V Česku aktuálně sílí protievropská rétorika na Hradě, ve Sněmovně i v ulicích. Kdo dělá chybu a jaká je cesta ke změně této nálady?

Tomáš Zdechovský: Sílí a částečně se také nedivím, protože například oslavami Karla Marxe či nucením do trvalých kvót si EU opravdu sama vytvořila půdu pro svou kritiku. Relativizuje se tu oprávněný strach lidí a je jen velmi málo politiků, kteří by se dokázali před lidi postavit a říci jim, že opravdu je rozdíl mezi skutečným uprchlíkem a ekonomickými migranty. Skutečným uprchlíkům je potřeba pomoci a ostatní běžence musíme nekompromisně vracet. Místo o přísné návratové politice se tu ale mluví jen o tom, že musíme všechny přijímat, že jsme vinni tím, že k nám vůbec někdo utíká, a to je jednoznačně špatně. Více se mluví o podpoře genderu než o skutečné spolupráci v oblasti bezpečnosti. Cesta ven z tohoto začarovaného kruhu bude složitá a obávám se, že se bude muset přejít k informačním zkratkám jako „čtyři sta tisíc lidí přijde o práci“ a „s czexitem všichni zchudneme o třetinu!“, protože jinak těžko vysvětlíme případné dopady opuštění EU, čímž by nejvíc trpěli hlavně ti, co po něm nejhlasitěji volají.

Biztweet Nejprve řecká krize, pak migrační krize a Brexit. Je v současnosti správný čas na snahu hlubší integrace zemí EU?

Tomáš Zdechovský: Z mého pohledu určitě ne a osobně se snažím dělat maximum pro vyvolání nejen diskuze o reformě EU, ale hlavně konkrétních kroků. Politici by určitě měli být více mezi lidmi, ale nejen mezi svými příznivci, kteří je budou jen chválit, chce to neutrální prostředí a styk s reálnou kritikou. Někteří kolegové totiž opravdu už pátý mandát jen sedí v Bruselu a nevědí, co se reálně děje mezi občany.

Biztweet: Nebylo by lepší debaty o integraci přesunout až na období po vyřešení hlavních problémů, se kterými se teď unie potkává?

Tomáš Zdechovský: Bylo, nicméně doba, kdy se problémy EU vyřeší, se nejen špatně odhaduje, ale hlavně asi ani nikdy nenastane, protože každý ty problémy vnímá trochu jinak. Spíše než zastavit bych tedy navrhl nahradit ji diskuzí o reformě.

Biztweet: Jaké jsou hlavní plány Evropské unie pro tento rok?

Tomáš Zdechovský: Existuje seznam 31 priorit, který se dá stáhnout na stránkách Evropského parlamentu. Určitě zcela souhlasím s prvním bodem, a to ochranou občanů EU, kdy by plánovaná opatření měly vést k lepší spolupráci zemí v oblasti bezpečnosti a výměny informací, takže bychom měli mít velmi dobrý přehled o tom, jací lidé se na území EU nachází, zda jsou i jen potenciálně nebezpeční a výrazně lepší možnosti rychle a efektivně deportovat neoprávněné či zamítnuté žadatele o azyl. S dalším bodem, řešením migrace, ale třeba nesouhlasím prakticky vůbec. Téma určitě je prioritní, ale EU zde jde zcela špatným směrem, protože jí nedochází, že kvóty na běžence nefungovaly ani jako jednorázové krizové řešení, natož kdyby měly být stále. Očekávám zde proto ještě velmi živé diskuze.

Biztweet: Je Česko pořád proevropská země? V regionu V4 nemluví o možnosti vystoupení z Unie pouze Slovensko..

Tomáš Zdechovský: Pořád doufám, že ano. Nechci to vzdávat. V Polsku i Maďarsku je podpora EU daleko vyšší než v mnoha západních státech EU. Přes problémy si tam lidé uvědomují význam spolupráce.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu