Větrná smršť povalila stromy za stamiliony

Větrná smršť, která se prohnala tuzemskem a okolními zeměmi povalila ve státních lesích dříví, které na trzích vynese stamiliony korun.

„Podle stávajících odhadů byly poškozeny 1,4 miliony metrů krychlových dříví, tedy zhruba 1,4 až 1,5 milionů stromů,“ popisuje pro Biztweet ničivé dopady větrných bouří z konce října mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Ačkoli z hlediska životního prostředí, či nákladů na postupné sanace a zalesňování poškozených území nejde o dobrou zprávu, kalamita má pro někoho i pozitivní dopad. Obchodníci se mohou těšit na dříví, které bude nárazově uvolněno na trh.

Státní lesy nabídnou 1,4 milionu metrů krychlových dříví, což je téměř desetina roční těžby v Česku na veřejných trzích už v příštích týdnech a měsících.

Čtěte také: 

Státní lesy přejí velkým firmám, nejvíc Unilesu Andreje Babiše

Češi proti ekologickým plánům EU. Brusel je příliš rychlý a důsledný

„Předpokládáme, že bude využito jako vláknina k výrobě papíru a především jako stavební materiál,“ říká Eva Jouklová. Plánovanou těžbu to přitom nijak neovlivní, většina plánovaného vytěžení je už na trhu, nebo pod smlouvami.

Tržní hodnota kalamitního dřeva bude záviset na poškození dříví a na ceně v místě a čase. Cena dřeva v tuzemsku se ovšem během roku 2017 pohybuje podle druhu a kvality od 1000 do 3000 korun za metr krychlový.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu