ČEZ vyřadí tři bloky bulharské elektrárny. Chce ji prodat

České energetické závody (ČEZ) vyřadí a prodají tři ze šesti bloků elektrárny Varna v Bulharsku. Zastaralá uhelná elektrárna nesplňuje emisní regulace a celá je na prodej.

Jak uvedl bulharský energetický regulátor, aktuálně vydal povolení k vyřazení tří bloků tepelné elektrárny Varna. V důsledku vyřazení z provozu se kapacita uhelné elektrárny TPP Varna sníží na z 1260 MW na 630 MW.

Vyřazení tří jednotek z provozu bude českou polostátní skupinu stát 8,7 milionu eur, tedy asi 226 milionů korun. Společnost TPP Varna zvažuje také možnosti prodeje části zařízení tří bloků za účelem kompenzace nákladů na tento projekt. Výtěžek z prodeje by však podle všeho nedosahoval nákladů na vyřazení bloků.

"U elektrárny Varna posuzujeme nabídky o celou elektrárnu. Všechny bloky byly odstaveny na konci roku 2014. Minulý týden pouze regulátor EWRC oficiálně vydal povolení k tomu, aby u 3 bloků byl zahájen proces decommissioningu (vyřazení z provozu)," říká pro Biztweet mluvčí skupiny ČEZ Alice Horáková.

Čtěte také:

Bulharská distribuce ČEZ s dalším růstem

Energo-Pro zvýšila zisk v Bulharsku

Distribuce ČEZ v Bulharsku zaznamenala skokový nárůst

Ve Varně může dojít také k celkovému odstavení elektrárny. Ta totiž nesplňuje emisní limity Bulharska a Evropské unie. Licence povoluje funkci elektrárny jen pod podmínkou rozsáhlých investic do ekologických filtrů.

Čistá ztráta TPP Varna v roce 2016 dosáhla na 5,3 milionů lev, tedy asi 70 milionů korun. Její produkce je de facto zastavena od roku 2014. Zbylý výkon zůstává jako záloha pro bulharskou energetiku v případě energetické krize. ČEZ elektrárnu vlastní od roku 2006.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu