Distribuce ČEZ v Bulharsku zaznamenala skokový nárůst

Dceřina společnost Českých energetických závodů ČEZ Distribuce Bulharsko zaznamenala výrazné zlepšení hospodaření.

Zatímco firma v první polovině loňského roku zapsala zisk ve výši 11,8 milionu lev, tedy asi 157 milionů korun, letos výsledek zvedla na takřka dvojnásobek.

Podle zpráv z bulharských médií projevují zájem o aktiva ČEZu v Bulharsku, který je nabídl, kromě společnosti Energo-Pro také konsorcium Prista Oil s tureckou společností STFA Yatirim, či společnost Bobov Dol a skupina Inercom. Z vyjádření mluvčího české polostátní firmy ovšem vyplývá, že zájemců bude ještě více.

Konečné a závazné nabídky tedy předložilo netradičně mnoho zájemců. „Pro nás je klíčové dosáhnout dobrou cenu. Pokud nedosáhneme dobrou cenu, budeme v Bulharsku pokračovat v provozování těch aktiv - jak v distribuci, tak v oblasti výroby - jako doposud,“ říká Ladislav Kříž.

Firma nemá žádný závazný termín, do kdy musí být rozhodnuto, ale podle slov mluvčího by společnost o dalším postupu v Bulharsku ráda rozhodla do konce letošního roku.

V Bulharsku skupina disponuje instalovaným výkonem 1265 MW, z toho 1 260 MW v uhelné elektrárně Varna a 5 MW ve fotovoltaické elektrárně Orešec.

V listopadu 2013 nabyl ČEZ podíl ve společnosti Bara Group OOD, která realizuje projekt na výstavbu kogenerační jednotky na zplyňování biomasy (tzv. BCPP) s maximální instalovanou kapacitou 4,5 MW.

Čtěte také:

EPH žádá britské úřady o povolení pro gigantickou elektrárnu

Tichý boj o mocný úřad. Vedení ERÚ nabírá jasnější kontury

ČEZ v Bulharsku provozuje také distribuční společnost CEZ Razpredelenie Bulgaria AD, která působí v západní části Bulharska. V dubnu 2015 byla založena dceřiná společnost CEZ Razpredelenie - CEZ ICT Bulgaria EAD, která poskytuje informační telekomunikační služby.

Na prodej elektřiny se zaměřuje CEZ Trade Bulgaria EAD. Prodejem elektřiny koncovým zákazníkům v Bulharsku se zabývá rovněž společnost CEZ Elektro Bulgaria AD.

Energo-Pro byla založena ve Svitavách. Distribuční sítě provozuje vedle Bulharska také v Gruzii, dohromady pro více než dva miliony zákazníků. Součástí skupiny Energo-Pro jsou i slovinský Litostroj Power a česká společnost ČKD Blansko Engineering.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme