Tichý boj o mocný úřad. Vedení ERÚ nabírá jasnější kontury

Energetický regulační úřad bude mít od srpna nové vedení. Tichá přetahována o vlivné židle míří do finále.

Zejména ministerstvo průmyslu hledá vhodné nominace, které budou v příští pěti letech řídit cenotvorbu energií, energetické strategie, či pravidla pro podnikání na energetickém trhu. Prestižní post je lukrativním artiklem, o který bojují všichni vládní hráči.

„Na výzvu ministerstva průmyslu a obchodu reagovalo celkem 23 zájemců. Rada se dle zákona musí ujmout svých funkcí 1. 8. 2017,“ říká pro Biztweet mluvčí resortu David Hluštík.

Zejména pro politickou stranu ČSSD jde krátce před volbami o významný post, který by subjektu mohl zaručit vliv na resortu průmyslu i v případě, že v příštím období přijde o post ministra průmyslu a obchodu.

Pro hnutí ANO Andreje Babiše je energetický regulátor jednou z mála sfér moci, ve kterých dosud nemá výraznější vliv. Lidovci jsou zase známí angažovaností v energetické politice a dlouhá léta se proslýchá, že za jejich hospodařením stojí známý energetický podnikatel Luděk Sekyra.

Resort průmyslu nechce prozradit užší výběr kandidátů ani termín do kdy má o složení nového vedení, které bude složeno z pěti členů rozhodnout. Původně se mluvilo o konci května, ale rošády na ministerském postu tento termín odsunuly.

Čtěte také:

ČEZ má víc zájemců než se čekalo. Nabídky přišly ze tří zemí

ČEZ v Bulharsku plánuje investovat do modernizace 425 milionů

Komárkův projekt v USA má skluz. Pořád čeká na metanolovou továrnu

Z dosavadních informací je zřejmé, že mezi kandidáty bude jednatel konzultační firmy ENA Jiří Gavor, výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml, ředitel útvaru pro legislativu a trh ČEZ Jan Kant, ředitel pro strategii Energetického a průmyslového holdingu Jiří Feist, nynější místopředsedové ERÚ Ivan Noveský a Vladimír Outrata, či politický veterán Jiří Bis.

Nová rada znamená také novelu dosavadního modelu vedení Energetického regulačního úřadu. Pětičlenná rada nahradí předsedu regulačního úřadu na základě novely zákona z roku 2015. Rada bude řídit úřad po dobu pěti let, přičemž předseda jí bude velet maximálně tři roky. Kandidáty vybírá ministerstvo průmyslu a schvaluje je vláda.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme