Miliardář Fiľo s problémy. Válčí s bývalými zaměstnanci

Přestěhoval se do Česka a hodlá tu mohutně investovat. Po čtvrtém nejbohatším Slovákovi Milanovi Fiľovi ovšem na Slovensku zůstala špína, které se jen tak nezbaví. Občanští aktivisté získali utajenou privatizační smlouvu, podle které podvedl zaměstnance jeho vlajkové lodě – papírenské společnosti Mondi SCP.

Zatímco v České republice hodlá investovat miliardy, na Slovensku se musí právně hájit před bývalými zaměstnanci, kteří si dělají choutky na podíl z jeho impéria.

Občanské sdružení Ružomberský papier tvrdí, že zaměstnanci SCP mají nárok na 15 procent akcií společnosti Eco-Invest Milana Fila. S výzvou k nápravě se teď obracejí na soudy, ale také na premiéra Roberta Fica či ministra hospodářství Petera Žigu.

Závažné obvinění z privatizačního podvodu velkopodnikatele Milana Fila vznesli aktivisté na základě privatizační smlouvy, jejíž originál po letech získali.

Ve smyslu článku VII. bod / b této smlouvy si strany dohodly, že společnost ECO INVEST, a.s. se jako kupující zavazuje "... do šesti měsíců od vstupu smlouvy o úplatném převodu akcií koupí prosadit vydání akcií obchodní společnosti ECO-INVEST a.s. se sídlem v Lieskovci v rozsahu minimálně 15% jejího základního kapitálu tak, aby všichni zaměstnanci společnosti Severoslovenské celulózky a papírny a.s. se sídlem v Ružomberku měli možnost tyto akce nabýt. "

"Vydání zaměstnaneckých akcií byla základní podmínka privatizace SCP, a.s., která nebyla do dnešního dne ze strany privatizantů, Milana Fila, akcionáře společnosti ECO-INVEST, a.s., splněna," konstatuje pro portál Biztweet, který privatizační smlouvu prozkoumal také občanské sdružení Ružomberský papier.

Sdružení začalo bojovat o svá práva až teď po letech. Obsah privatizační smlouvy byl totiž dlouhá léta utajený. Nárok na akcie měl před lety opakovaně uznat samotný podnik Eco-Invest. V roce 1999 dokonce za nevydání akcií zaměstnancům zaplatila Fondu národního majetku pokutu deset milionů korun.

Stát však v dokumentu o stanovení pokuty konstatoval, že zaplacení pokuty společnost Eco-Invest nezbavila povinnosti vydat zaměstnanecké akcie a Fond národního majetku neztratil právo na odstoupení od smlouvy pro porušení smluvní povinnosti. Stát má tedy dokonce právo vzít si podíl v papírnách pro nedodržení smluvních podmínek zpět. Dnes firma na výzvy k jednáním o nároku firma nereaguje. Na téma nekomunikuje ani s médii.

Stejně vystupuje i vláda v čele s dlouholetým premiérem Robertem Ficem. "Od roku 2015 jsme adresovali předsedovi vlády Robertu Ficovi dva listy, Ministerstvu spravedlnosti SR jeden list, MH Management, a.s. (nástupce Fondu národního majetku, pozn. redakce) tři listy, FNM SR dva listy a Ministerstvu hospodářství SR dva listy. Předseda vlády nezaujal ke kauze žádné stanovisko, Ministerstvo hospodářství na listy nereagovalo. Ministr hospodářství Peter Žiga se však na výboru Národní rady Slovenské republiky pro hospodářské záležitosti, který zasedal 04.04. 2017 a 06.04.2017, vyjádřil k nárokům státu na vydání akcií stejně neurčitě a bez právní argumentace jako MH Management, a.s., " uvádí Ružomberské papír.

Nečinnost vlády aktivisté válčící o nárok zaměstnanců na několik stovek milionů korun nutí řešit situaci právními spory. Těch je hned několik. Osobám, které sdružení vedou totiž začali neznámí pachatelé vyhrožovat. Aktivisté tvrdí, že se je skupina lidí pokouší také uplácet, aby s militantním přístupem přestali.

"Občanské sdružení iniciovalo několik soudních řízení o určení majitele akcií alternativní náhradu škody a stejně v této věci podalo i trestní oznámení vůči neznámému pachateli pro trestný čin vydírání, poškozování cizích práv, zneužívání pravomoci veřejného činitele, zpronevěry, zkrácení daně a pojistného, přijímání úplatku, pomluvy. Vzhledem k probíhající trestní řízení se k otázce názoru vyšetřovatele blíže nebudeme vyjadřovat, " jmenuje závažná obvinění Ružomberský papier.

Čtěte také:

Biopaliva: Český či Babišův výklad?

Haškova vejška dostala akreditaci zpět. Současný ministr pro ni pracoval

Dobrá zpráva pro dotační podvodníky? Vyšetřují šéfa OLAF

Firmě Eco-Invest, která aktuálně sídlí v Praze hrozí, že ji soudy nařídí zmrazit některé finanční operace. Zaměstnanci totiž podali v červnu 2015 u Okresního soudu Bratislava II návrhy na předběžná opatření, kterými se domáhají, aby soud uložil společnosti zákaz nakládat, či zatěžovat zástavním právem 15 procent akcií společnosti Mondi SCP. Žádají také, aby soud uložil společnosti Mondi SCP zákaz vyplácet dividendy.

Milan Fiľo loni po dvaceti letech přesunul sídlo svého holdingu Eco-Invest do České republiky. Holding uzavíral po deseti měsících loňska se ziskem 25,2 milionu eur. V Praze za 790 milionů korun odkoupil bývalý klášter U hybernů na Náměstí republiky. Následovat má také přesun a expanze byznys aktivit.

Podle kritiků miliardář ze Slovenska přesouvá peníze právě kvůli podezřením, které by jej mohli stát nemalý balík peněz. Miliardář začínal podobně jako desítky jeho dalších oligarchických kolegů - podporou hnutí Vladimíra Mečiara HZDS.

První kapitál měl podle informací z vlastních úst vydělat na obchodu s nerosty. Fiľo se pak díky privatizací stal spolumajitelem největších slovenských papíren SCP Ružomberok. Kontroverzní byl tehdy také podivný krok vlády, která neakceptovala vyšší nabídku rakouské společnosti Frantsach.

Po letech Fiľo část podílu prodal. V rukou si nechal těsnou minoritu - tedy 49 procent akcií. Důvěra v profit společnosti se mu vyplatila na jeho osobním zisku. Dodnes s SCP Ružomberok vydělává desítky desítky milionů eur ročně.

Hlavní aktivity jeho skupiny jsou zaměřeny na celulózový průmysl. Ovládá na 50 papírenských firem. Jejich počet by rád rozšířil zejména českou expanzí. "Chceme expandovat v segmentu výroby a zpracování papíru. Prostor vidíme také v oblasti telekomunikací a výroby potravin," řekl k českým investicím slovenským Hospodářským novinám Milan Fiľo.

 

Tomáš Lemešani

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb