Bašár al-Assad: Miliardy důvodů proč dopouští utrpení svého lidu

Léta trvající válečné šílenství, utrpení kdysi vyspělé syrské společnosti a pod tíhou geopolitických her prohlubující se krize. Důvodem proč prezident Asad noční můru dopouští je jednoduchý mamon. V Sýrii kontroluje majetky za miliardy dolarů.

Bašár al-Assad se narodil 11. září 1965 jako druhý syn bývalého syrského prezidenta Hafez al-Asada. Hafez se dostal k moci prostřednictvím puče v roce 1970. Armádu integroval do svého politického režimu a vládl Sýrii železnou pěstí.

Bašár dlouho nekráčel v jeho stopách. Držel se zpátky a chtěl být oftalmolog. Studoval medicínu na univerzitě v Damašku a v roce 1992 se přestěhoval do Anglie, kde oční lékařství dostudoval.

Vládu nad Sýrií měl převzít jeho bratr Basel. V roce 1994 ovšem zahynul při autonehodě a otec začal Bašára školit jak se vede diktatura. Byl poslán na vojenskou akademii, kde se stal plukovníkem.

10. června 2000 Hafez al-Assad zemřel. Zemi převzal Bašár. Ten byl do značné míry považován za mladšího progresivnějšího arabského vůdce a proto do něj všichni vkládali naděje, že změní brutální režim jeho otce.

V roce 2001 sice vypadala Sýrie jako moderní země, stát s velkým potenciálem ovšem dusila korupce a nedemokratické principy. Ty se Bašárovi navzdory plánům na reformy nikdy nepodařilo vykořenit. Další roky vedly ke krizím a rostoucímu napjatí s Libanonem, Tureckem, či Izraelem. Až přišla arabská jar, která spustila také krvavý pokus o povstání v Sýrii.

Čtěte také:

Česko poslalo do Sýrie tuny sušeného mléka. V pomoci je však farizejské

Rozumek pro biztweet: Mekrelová už Sobotkovi nezvedá telefon

Pablo Escobar a El Chapo. Jaké majetky mají baroni?

Klan Asadových je se zemí zrostlý natolik, že jej prezident odmítá v zájmu nastolení míru opustit. Jedním z hlavních důvodů jsou majetky. Většinu z nich už kvůli mezinárodním embargům ze země nevyvede. Najít spojence, který by si vzal na triko jeho exil je dnes také nelehké.

Za porušování lidských práv už Asad zaplatil zmražením účtů ve Velké Británii, Spojených státech amerických i Švýcarsku. Jen britské a švýcarské během posledních 14 měsíců zastavily pokusy převézt do Evropy zhruba 200 milionů dolarů rodiny. Část peněz umí přesouvat do daňových rájů a Ruska. Pod drobnohledem to však postupuje pomalu.

Čisté jmění Asada odhaduje portál celebritynetworth.com na 1,5 miliardy amerických dolarů. Jde přitom jenom o hotovost, kterou má dostupnou. Celý majetek rodiny diktátora se odhaduje na zhruba tři čtvrtiny celého státního majetku Sýrie. Vlastní několik nemovitosti, továrny, energetické podniky a licence na prodej zboží do ciziny.

Aktiva rodiny jsou skryty v řadě státních podniků, o které by v případě odstoupení přišel. Celkově je ve hře 60 až 122 miliard amerických dolarů.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme