Česká APS odkoupí špatné úvěry v Maďarsku

Obchodník s pohledávkami APS holding plánuje odkoupit špatné úvěry maďarské MARK Group. Jde o nesplacené hypotéky odkoupeny státem.

MARK Group byla založena maďarským státem s kapitálem asi miliarda dolarů. Úlohou investiční firmy mělo být vykoupit nesplacené úvěry na nemovitosti s cílem oddlužit maďarské banky. Vláda se přitom zavázala, že pohledávky postupně rozprodá soukromým investorům.

Právě odkoupení špatných hypoték teď podle agentury Reuters plánuje český obchodník s pohledávkami APS. Atraktivita portfolia spočívá hlavně v tom, že jde o úvěry zastaveny nemovitostmi.

„APS nyní zvažuje nové příležitosti v regionu střední a východní Evropy a expanze v Maďarsku má vysokou prioritu,“ uvedl mluvčí APS Karel Pluhař. Detaily obchodu však odmítl prozradit.

Pro českou společnost nejde o první maďarský zářez. Firma už v zemi odkoupila nesplacené hypotéky italské UniCredit bank, která pomalu opouští středoevropský trh.

Čtěte také:

Švýcarská skupina DDM odkoupila české pohledávky

Arca a Slovakia Steel Mills? Deratizací se nezabývá

APS Holding byla založena v roce 2004. Většinově společnost ovládá Martin Machoň. Společnost spravuje portfolia v nominální hodnotě 3,8 miliardy eur, tedy asi 102,6 miliardy korun. Jejím novým ředitelem se stal Pavel Rozsypal, bývalý český velvyslanec při OECD.

Firma odkupuje také pohledávky různých klientů v tuzemsku, na Slovensku, v Polsku, Chorvatsku, Srbsku a v Černé Hoře. Letos se už činila v Chorvatsku a na Kypru.

 

 

Biz

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme