Peníze z MSD vyváděli organizovaně. Svědka to málem stálo život

Největší tunel moderní české historie vedl i k politickým špičkám. Tvrdí svědek, který téměř přišel o život.

„Nic takového jako kauza Interblue nebo MSD by se nemohlo stát, aniž by do jisté míry existoval politický souhlas,“ tvrdí Antonio Papaleo, který jako svědek případu téměř přišel o život.

Peníze z největšího případu tunelování v novodobé české historii – Metropolitní spořitelní družstvo - byl spojen se špičkami politiky v Česku i na Slovensku. Legalizace peněz probíhala přes rozsáhlou síť kriminální činnosti.

„Jsem zklamaný ze státní zástupkyně Daniely Smetanové. Ona a dvě různé protikorupční jednotky v České republice mohli udělat mnohem více s cílem najít všechny pachatele a jejich politické ochránce,“ říká Antonio Papaleo.

Rozhovory s Antoniem Papaleem čtěte zde:

Unikl smrti: Gang, který vyváděl peníze MSD mě téměř zabil

Antonio Papaleo: Do praní špinavých peněz jsou zapleteni i politici

Zahraniční firmy, kterým MSD poskytovalo úvěry, je nesplácely, často neměly žádnou historii a zastupovaly je osoby vykazující znaky bílých koní. Česká národní banka pak odebrala družstvu licenci a soud udělal za jeho fungováním tečku v podobě vyhlášeného konkursu. Z kampeličky MSD zmizelo přes 12 miliard korun, které musel uhradit střadatelům stát z Fondu pojištění vkladů.

Za zpronevěru se škodou velkého rozsahu v kauze tunelování MSD aktuálně hrozí několika osobám pět až deset let vězení. Před soud půjdou desítky bílých koní i bývalý předseda představenstva zkrachovalého družstva Petr Jánský. Těm, kterým obžaloba klade za vinu také legalizaci výnosů z trestné činnosti, může soud uložit tři až osm let odnětí svobody. Pokud se prokáže, že jednali jako organizovaná skupina, zvýší se horní hranice trestní sazby o třetinu.

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného