Unikl smrti: Gang, který vyváděl peníze MSD mě téměř zabil

Když odhalil skupinu organizující praní špinavých peněz, téměř ho zabili. Investigativní novinář Antonio Papaleo v exkluzivním rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: Jak se vede? Jste právě pod policejní ochranou, je vám po zdravotní stránce lépe?

Antonio Papaleo: Je to lepší, Děkuji. Jsem velmi šťastný, že můžu odpovědět na vaši otázku. Byl jsem pod ochranou policie v Hongkongu a v Thajsku. Nikdy jsem nebyl chráněn slovenskou nebo českou policii. Paradoxně jde o dvě země, které z mých zjištění benefitují nejvíc.

Biztweet: Můžete popsat útok, který byl na vás proveden?

Antonio Papaleo: Byl jsem napaden a málem zabit na dálnici z Karon Kamala v thajském Phuketu osmi násilníky na čtyřech motocyklech. Na cestě zpět do hotelu jsem byl společně s přítelkyni vytlačen mimo silnici. Po pádu na zem mi vzali pas a po konfrontaci mě pětkrát bodli dvěma různými noži. Jedno bodnutí mě minulo, dvě rány mě poškrábaly a dvě byly smrtelně vážné. Můj život mohl skončit nebýt třináct hodin chirurgie zkušených a vynikajících odborníků královské nemocnice Vaichira. Odebrali mi však slezinu.

Biztweet: Proč si myslíte, že šlo o útok na objednávku?

Antonio Papaleo: Po ukončení mého prvního křížového výslechu v Hongkongu přerušili mou policejní ochranu. To znepokojilo asijského šéfa Reportérů bez hranic Benjamina Ismaila, který o mou ochranu požádal čtyři různé vlády. Následující den mi slovenská policie napsala odmítavý e-mail. Proto jsem neměl žádné další šance, než se přesunout do Thajska, kde jsem se chtěl u známých dočasně ukrývat. Tři dny poté se mě osm mladíku s předchozími záznamy za násilné trestné činy pokusilo zabít. A takový násilný útok rozhodně není v Thajsku běžný.

Biztweet: Myslíte, že objednávatelem byl Juraj Jariabka?

Antonio Papaleo: Nemohu nic potvrdit, italské orgány mi dosud neposkytly kopii moji dokumentace obdržené od thajské strany. Nicméně mám podezření, že thajská policie, která byla velmi pečlivá a rázná ve vypátraní a zatčení osmi útočníků a vůdce gangu, nezjistila moc o tom, proč se čtyři z útočníků přiznalo u soudu k záměru zabít mě. Přesto Jariabka a někteří z jeho přátel, mohli být za moji dřívější usmrcení velmi rádi . Ale to je můj názor, a nikoli soudní verdikt.

Biztweet: Kdo a proč si mohl vaši vraždu objednat?

Antonio Papaleo: Juraj „Armani“ Jariabka není jedinou postavou tohoto příběhu. S mým novinářským vyšetřováním jsem zničil špinavou finanční operaci v celkové výši 23 miliard českých korun z úspor českých domácností. Moje zpráva pro policii v Hong Kongu a Česku přinesla mnoho trestních podezření a odhalila propojení uvnitř jedny z největších finančních kauz v posledních letech. Jakub Andres - jeden z podezřelých bílých koní v případě zpronevěry MSD - byl odsouzen pro uškrcení, zabiti a rozpuštění mrtvoly slovenského drogového dealera a nyní tvrdí, že se bojí o svůj život. Mnoho jiných nebezpečných hochů je nebo bude obžalovaných před soudem. Musím se přiznat, že mají dobrý důvod k pomstě vůči mně.

Biztweet: Můžete popsat jak vám napadlo infiltrovat do skupiny Juraje Jariabky?

Antonio Papaleo: Byl jsem frustrován nemožností získat přímé informace o finančních trestných činech, a chtěl jsem najít nějaký účinnější způsob, jak se dostat k jádru tohoto systému. To je důvod, proč jsem původně začal vyšetřovat nechvalně známé právníky a poradce, jako je advokát Musil. Obrázek mě nakupujícího akcie na doručitele, v maskování při podepisování pod jménem Tony Corleone byl v Hospodářských novinách používán za účelem poukázat na stávající předpisy.

Biztweet: Co bylo prvním krokem, jak možno najít někoho kdo vyhledává služby bílých koní?

Antonio Papaleo: Začal jsem mezi známými šířit svoji historku: zkorumpovaného novináře, který potřebuje rychlé peníze. V kombinaci s bázlivým vystupováním a prezentaci strachu z násilí jsem měl dokonalou kvalifikaci bílého koně. To je důvod, proč mě Jozef „Dodo“ Drlička představil Jariabkovi. Měl jsem chránit ostatní pěšáky této hry, lidi jako Jakub „Playboy“ Planka, tedy pomoct ukrýt konečného příjemce obrovského množství peněz ukradených běžným občanům i státu. Získat toto „zaměstnání“ nebylo tak těžké.

Biztweet: Kolikrát jste se potkali a kdy jste se rozhodli zastavit vyšetřování?

Antonio Papaleo: Setkávali jsme se desítky krát v Bratislavě a v Hongkongu. Pouze tři kolegové věděli, co jsem dělal. Nebyl jsem dostatečně jištěn. Musel jsem to zastavit, když jsem nebyl schopen vymyslet nové zdůvodnění pro zpoždění otevření bankovních účtů, což by znamenalo spáchaní trestního činu. Poté, co jsem pořídil více než 59 skrytých nahrávek kamery a neporušil zákon, musel jsem zastavit vyšetřování.

 

Zbylou část rozhovoru, kde Antonio mluví o politicích se zájmy v případu MSD čtěte zde

 

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného