Malí akcionáři jdou žalovat vedení Unipetrolu. Kvůli Spolaně

Menší akcionáři hodlají pohnat k soudu hlavního akcionáře Unipetrolu PKN Orlen kvůli loňskému rozhodnutí odkoupit podnik Spolana.

Kyperská společnost Paulinino Limited, za kterou stojí finančníci J&T hodlá žalovat hlavního akcionáře Unipetrolu – polskou polostátní skupinu PKN Orlen – kvůli údajně nevýhodné koupě podniku Spolana z Neratovic, uvádí portál nasdaq.com.

Spoléhá se přitom na podporu dalších menších akcionářů. “S podáním žaloby souhlasíme, aby se objasnilo, jaký je záměr s touto investicí, protože vedení Unipetrolu doposud přesně nepopsalo strategii dalšího rozvoje Spolany ani důvod, proč byla vůbec Spolana koupena,“ uvádí pro Biztweet mluvčí dalšího malého akcionáře Unipetrolu Arca Capital Barbora Hanáková.

Čtěte také:

Češi budou zpracovávat saúdskou ropu. Kvůli kontraktu Unipetrolu

Unipetrol čeká od pojišťoven přes devět miliard

Unipetrol získal 100procentní podíl Spolany za jeden milion eur, tedy asi 27 milionů korun loni. Stalo se tak navzdory odporu menších akcionářů, kteří žádali investiční balík využit jinak. Nelíbila se jim ani kondice Spolany a její nejasný potenciál.

"Jsme přesvědčeni, že akvizice Spolany od společnosti Anwil podporuje realizaci strategie skupiny Unipetrol a přispívá k budování hodnoty pro akcionáře. O akvizici Spolany bylo rozhodnuto na základě provedených analýz. Proces ocenění a transakce proběhl řádně a v souladu se standardními tržními postupy. Toto potvrdili i renomovaní externí poradci," oponuje v odpovědi na dotaz Biztweetu mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného