EET také pro poslance. Sněmovna už DPH platí

Poslanci v restauračních zařízeních sněmovny neplatili DPH. Po kritice Babiše došlo k nápravě.

„Rozhodnutím Finančního úřadu pro hlavní město Prahu – územní pracoviště pro Prahu 1 bylo v říjnu 2016 rozhodnuto o registraci České republiky – Kanceláře Poslanecké sněmovny jako plátce daně z přidané hodnoty a o přidělení daňového identifikačního čísla. Proto bylo ve sněmovních gastronomických provozech s účinností od 1.11 2016 DPH zavedeno,“ říká pro Biztweet mluvčí Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Roman Žamboch.

Sněmovna tak reagovala na kritiku médií a později také ministerstva financí, či přímo ministra financí Andreje Babiše. Sněmovna sice zjednala nápravu, ale s výtkami nesouhlasila a podala vůči rozhodnutí Finančního úřadu odvolání.

Čtěte také:

Finanční úřad v Havlíčkové Brodu se přestěhoval. Ušetří 40 milionů

Stát chce slovinské papírny prodávat na jaře

Češi lákají do Schengenu Indy. Otevřeli nové centrum pro víza

Neplacení daně z přidané hodnoty parlament zdůvodňoval zákonem. Podle legislativy o dani z přidané hodnoty se stát, tedy Česká republika, Kancelář Poslanecké sněmovny, kraje, obce a jiné podobné subjekty nepovažují za subjekty povinné k placení této daně. Proto bylo placení v restauračních zařízeních pro poslance od DPH osvobozeno.

Podle sněmovního mluvčího navíc neplacení daně neznamenalo zvláštní výhodu pro poslance. Podle něj platili za občerstvení v zařízeních sněmovny dokonce víc, než když daň z přidané hodnoty platí. Mohl za to speciální odvod.

 

Biztweet

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného