Stát chce slovinské papírny prodávat na jaře

Prodej slovinských papíren Vipap Videm Krško ve vlastnictví českého státu se opět zpožďuje. Resort financí věří v tendr na jaře.

„V současné době vrcholí proces výběru aranžéra prodeje. Naší snahou je uzavřít prodej co nejdříve, ale promlouvají do toho i ostatní věřitelské banky. Za optimální bychom považovali jaro tohoto roku,“ říká pro Biztweet mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Naposled resort počítal s vyhlášením tendru do konce loňského roku, dochází tedy k dalšímu zpoždění. Důvodem má být stanovisko bank na Balkáně, kterým se prodej továrny nelíbí a uvítaly by jiný způsob vyrovnání dluhů.

Čtěte také:

Ťok chce vyměnit pozemky v Německu. S Hamburkem se však pořád nedomluvil

Papírna se specializuje se na výrobu novinového papíru, roční produkce činí zhruba 200 tisíc tun novinových a recyklovaných grafických papírů. Česká účast ve Vipapu sahá do roku 1996, kdy papírnu koupila ostravská společnost ICEC. V té době to byla jedna z největších tuzemských investic v zahraničí. Poté akcie přebrala IPB a následně ČSOB. Ta je nakonec před lety po arbitrážních sporech převedla na Českou konsolidační agenturu.

 

Biz

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného