Za maďarskou ekologickou katastrofu nebyl nikdo potrestán

Soud propustil 15 zaměstnanců Mal Corp. odpovědných za ničivý únik jedovatého kalu, který v Maďarsku zabíjel v roce 2010

15 zaměstnanců společnosti Mal Corp. bylo propuštěno poté, co soud rozhodl o tom, že nejsou vinni ze zapříčinění jedné z nejhorších ekologických katastrof v historii Maďarska.

Jak informoval portál magyarhirlap.hu, úřad vlády Maďarska vyslovil nad verdiktem soudu pobouření. "Vláda považuje za pobuřující, že doposud nikdo nebyl potrestán v tak vážném případě, jako "kalová katastrofa ", která stála deset životů," prohlásil mluvčí maďarské vlády Bence Tuzson. Zároveň vyjádřil víru, že jednoho dne k potrestání odpovědných přijde.

V říjnu 2010 unikl ze zásobníků chemické společnosti Mal Corp jedovatý kal v objemu milion metrů krychlových. Toxický kal zabil deset lidí, zničil stovky domácností a na dlouhá léta poznamenal životní prostředí. Na odstranění odpadů minula maďarská vláda 40 miliard forintů.

Čtěte také:

V Kozomíně bude horko. Občané bojují proti investorovi

Pražský Manhattan má stopku. Samospráva blokuje projekt na Pankráci

V Kuřimi chce firma otevřít masozávod. Nabrat plánuje přes sto lidí

--

Podle odborníků a enviromentálních aktivistů zapříčinili katastrofu zaměstnanci Mal Corp., kteří nedodržovali nutné pravidla skladování jedovatého kalu. Podle soudu, ale únik kalu zapříčinila geologická porucha. Verdikt pobouřil maďarskou veřejnost, politiky i média.