Slovakia Steel Mills má hodnotu 1,1 miliardy. Čeká na prodej

Ocelárna ze Strážského, ve které utopila peníze také Česká exportní banka, má po přezkoumání správcem hodnotu 42 milionů eur. Chtějí ji prodat jako celek

Po krachu a několikaleté nečinnosti zůstalo v ocelárně Slovakia Steel Mills v Strážskem stále dost majetku. Jak biztweet informoval Miroslav Duračinský - komplementář Slovenské správcovské a restrukturalizační, která se o konkurs východoslovenské fabriky stará, soupisová hodnota majetku zapsaného do soupisu přesahuje částku 42 milionů eur, tedy 1,1 miliardy korun. Jde i přes krach a dalším manipulacím s pozůstalým majetkem firmy stále o hodnotný obchodní artikl.

"Předmět prodeje bude určen na základě závazného pokynu, který bude uložen příslušným orgánům. Správce požádal o uložení závazného pokynu na zpeněžení podniku jako celku," říká Miroslav Duračinský. Jak již biztweet informoval, správce kunkursu se společně s věřiteli shodl na prodeji podniku jako celku díky tomu, že o něj projevily zájem subjekty, které by rádi produkci v ocelárně obnovily.

"Moment zahájení procesu zpeněžení závisí od závazného pokynu, kterým se stanoví způsob zpeněžení majetku," dodává Miroslav Duračinský. Na prodej podniku se nejvíce těší zabezpečení věřitelé Česká exportní banka a Terrastroj.

Z dřívějších dražeb pohledávek Slovakia Steel Mills však lze rozklíčovat několik subjektů, které na majetek továrny ze Strážského měly zálusk v posledních dvou letech.

Jedním z nejskloňovanějších byla Arca Capital, finančníka Pavla Krúpu. Známý podnikatel v minulosti nabízel za balík pohledávek ČEB téměř dvě miliardy korun. Vzhledem k tomu, že šlo o méně než polovinu jejich hodnoty však Češi Arce odmítli své pohledávky prodat. Pro bývalé zaměstnance továrny by Krúpova angažovanost zřejmě neznamenala nic. Finančník je totiž známý skupováním pohledávek a jejich dalším prodejem. Výrobu by zřejmě neobnovil.

Dalším zájemcem o továrnu Slovakia Steel Mills je německá ocelárna Max Aicher. Firma zaměstnává zhruba 3500 zaměstnanců v 18 zemích. Vlastní dvě továrny - v Bavorsku a Maďarsku. Ročně vyrábí zhruba 1,5 milionu tun oceli. Pokud by pohledávky ČEB odkoupila, zřejmě by se pokusila o obnovení výroby i v Strážském.

Čtěte také: 

Developer získal klíčové povolení pro pražský megaprojekt

Opavia skandálem vybídla konkurenci. Slovenská Sedita zvyšuje produkci piškotů

Národní hřebčín rekonstruuje budovy. Vydělal téměř osm milionů

--

Koncem roku 2014 vyvolaly rozruch trestní oznámení vůči majitelům zkrachovalé ocelárny Slovakia Steel Mills. Jako biztweet informoval, ukrajinská KVV Group obvinila Maria Hoffmanna a Branislava Prieložného z údajně záměrného manipulování účetních výsledků továrny a manipulace tendrů České exportní banky.

Poté, co KVV Group předala údajné důkazy Nejvyššímu státnímu zastupitelství České republiky se věc dostala na stůl Odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze. "Ve věci nebylo Policejní orgánu shledání podezření ze spáchání trestného činu," řekl pro biztweet Marek Bodlák, ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality VSZ v Praze. KVV by však navzdory kontroverzím mohla stále patřit k zájemcům o továrnu.

Její převzetí by mohla mít v plánu i finanční skupina J&T. Ta má vůči bývalým majitelům pohledávky z úvěrové linky. Finančníci už s průmyslovou výrobou zkušenosti mají.