Do konkurzu impéria Daneše Zátorského vstoupil stát. Prý jde o veřejný zájem

Konkurz skupiny firem bývalého vyšetřovatele hospodářské kriminálky a známého podnikatele Daneše Zátorského na sebe navazuje neobvyklou pozornost. Vložilo se do něj i státní zastupitelství. Prý jde o veřejný zájem

Konkurz skupiny firem bývalého vyšetřovatele hospodářské kriminálky a známého podnikatele Daneše Zátorského na sebe navazuje neobvyklou pozornost. Vložilo se do něj i státní zastupitelství. Prý jde o veřejný zájem.

Na lopatkách leží skupina firem sdružená pod názvem VOKD. Ocitla se tam po tlaku věřitelů, kteří přitom dlouho trpělivě čekali na to, až firma vyplatí dalekosáhlou sérii její dluhů.

Domluva s věřiteli na podobě reorganizačního plánu, kterou VOKD připravovala zhruba jeden rok selhala v červnu loňského roku. Daneš Zátorský jakožto majitel a předseda představenstva společnosti to vysvětloval selháním jednání s odboráři.

Skupina firem pod VOKD ovšem měla mnohem více skutečných problémů. „Na 26. června byla svolána schůze věřitelů, kteří měli hlasovat o schválení reorganizačního plánu společnosti VOKD. 25. června, v 17 hodin a 50 minut ale podal dlužník do datové schránky soudu návrh na přeměnu reorganizace v konkurz,“ vysvětlil soudce Ladislav Olšar proč přistoupil k vyhlášení konkurzu.

Situaci ovšem nejvíc zhoršily ne problémy s odboráři a propouštěním, ale dluhy. Ty se nahromadily do té výše, že nedovolovaly firmě dokončovat rozestavěné projekty a selhávala v odevzdávání soukromých i veřejných zakázek. 

Vraťme se však ke klíčové postavě případu. Daneš Zátorský začínal jako policejní vyšetřovatel hospodářské kriminálky. Po jeho policejní kariéře se stal spekulantem na finančních trzích. Byl například akcionářem brokera Garfield. Peníze, které údajně vydělal na cenných papírech použil na založení holdingu Geofin. Investoval také do letiště Mošnov. Jeho firma Central Connect Group organizovala vyhlídkové lety,soukromé letecké spojení, nákladní dopravu, či pilotní školu. Později ovládl kampeličku Unibon, kterou chtěl transformovat v banku.

O tom, že se vliv Zátorskému líbí svědčí i jeho aktivita, kdy se dostal do vedení České boxerské asociace, nebo ke koupě fotbalového klubu FC Vítkovice a Basketbalového klubu Nový Jičín.

Stoupající hvězdu Zátorského však začaly zrazovat osobní spory s politiky a jeho nenasytnost. Vlajkovou loď jeho impéria, společnost VOKD, získal od společnosti OKD v roce 2006. Zdeněk Bakala jakožto majitel OKD označil firmu za nestrategickou. Ve skutečnosti však byla v dobré kondici a výdělečná.

Potvrzovala to stavbou několika bytových projektů a ziskem důlních stavebních zakázek. Zátorský pak připojil k stavebnímu impériu také firmu Slezský kámen a získal velké důlní projekty v Kolumbii a Vietnamu.

Zátorskému se dařilo v podnikání v letech vlády pravicových stran. Správně nasměrovaná přátelství mu otevírala cestu k zakázkám a tučným finančním dotacím. Ty získával například pro svůj letecký byznys. Hodně důležitý byl jeho vliv na získaní veřejných zakázek. 

Vše klapalo jak má až do roku 2009. Po obměně garnitury však přišel Zátorský o své známosti v podobě blízkých pravicových politiků. Firmy patřící pod VOKD a letecké impérium ostravského podnikatele ztratily dotační linky ze státu i kraje.

Další tvrdou ránu Zátorskému zasadila Česká národní banka. V roce 2011 odebrala záložně Unibon licenci. V tom samém roce začaly pokusy dostat do insolvence stavební společnost Slezský kámen. Následovaly i problémy Mošnovské opravny, ve které navíc Zátorský ztrácel peníze investorů Jana Světlíka a Karla Komáreka. 

Zdroj: obchodni-rejstrik.podnikani.cz

 

Od roku 2013 je v problémech také klíčová firma impéria - VOKD. Firmě zlomila vaz Česká spořitelna, která ztratila trpělivost s čekáním na splacení série úvěrů. Situaci ještě mohla zachránit spolupráce s OKD. Firma Zátorského měla realizovat důlní stavby na Moravě, které by jí pomohly dočasně situaci vyřešit. S ohledem na problémy a zpoždění u staveb však OKD vůči VOKD důvěru ztratila. 

K desítkám věřitelů – kromě bank, hlavně firem z moravskoslezského kraje – přibyly i státní instituce. VOKD dluží na daních, odvodech za zaměstnance i pojistném. Kvůli problémům firmy navíc v minulosti ztratily investice na zpožděných stavbách také města a obce. Zřejmě i proto se do insolvenčního řízení vložilo Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

To začalo řešit, zda je jedna z pohledávek – od společnosti Catena Property – v souladu se zákony. Společnost řízená advokátem Petrem Zdražilem si nárokovala vyplacení 500 tisíc korun, kterou ji údajně VOKD dluží. Podle vyšetřovatelů šlo však jen o obstrukci a snahu neznámých pachatelů zablokovat dražbu uvedeného pozemku. O ten má mít zájem firma Union Trading, která by tak v rámci konkurzu zmazala několikamilionový dluh VOKD. Petr Zdražil zastupující Catena Property na naše dotazy zaslané emailem nereagoval.

Čtěte také: 

Stát neví co s tiskárnou cenin. Čeká na nového šéfa

Kontrola faktur z Kamencového jezera: Město dotovalo soukromý byznys a samo skončilo v červených číslech

Petrimex: Socialistickým prominentům z okolí Babiše se daří

--

Insolvenční správce VOKD Rudolf Vinš ani David Sahula z Exekutorské komory nám ze zákona nemohli sdělit detaily. Podle postupu zveřejněných dokumentů je však evidentní, že státní zastupitelství urychleně prošetřilo a odmítlo pohledávku Catena Property.

Zpětně nechalo také vymazat množství soudních dokumentů, rozhodlo o uhrazení nákladů samotnou Catena Property a popohnalo vyhlášení dražby pozemku. Proč se o osud insolvence impéria Daneše Zátorského tak zajímá ovšem není úplně jasné.  

„Krajské státní zastupitelství v Ostravě vstoupilo do insolvenčního řízení ve věci dlužníka VOKD a.s. s přihlédnutím ke skutečnosti, že jde o významného regionálního zaměstnavatele, což zakládalo dostatečnou intenzitu veřejného zájmu na vstupu do řízení,“ konstatuje pro biztweet státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Ostravě Robert Hradišťan.

Jak nás informovala mluvčí Moravskoslezského kraje Petra Špornová, žádná z firem patřících pod VOKD aktuálně pro kraj nestaví. Státu tedy zřejmě jde také o udržení zaměstnanosti ve firmách, které byly dodavateli VOKD. Krach a nevyplacení dluhů Daneše Zátorského by totiž mohly způsobit nabalující se vlnu krachů v moravskoslezském stavebnictví.