Za uložení radioaktivního odpadu Češi zaplatili téměř 25 miliard

V České republice aktuálně existují tři jaderná úložiště. Jejich správa stála téměř 25 miliard korun

V České republice aktuálně existují tři jaderná úložiště. Jejich správa stála téměř 25 miliard korun

Úložiště jaderného odpadu je postupem času čím dále tím výraznějším tématem i v České republice. Češi plánují založit nové jaderné úložiště, což vyvolává mimořádné emoce. Málokdo si však uvědomuje, že v Česku již teď fungují tři aktivní úložiště

„V roce 2014 bylo do ÚRAO Dukovany uloženo 2497 obalových souborů (OS) s RAO (především sudy o objemu 200 l) o celkové hmotnosti 671 t, o objemu 510,6 m3. Z tohoto množství celkem 2061 OS (557,2 t; 415,6 m3) pocházelo z jaderné elektrárny Dukovany. Z jaderné elektrárny Temelín bylo uloženo 351 OS (64 t; 70,8 m3). Dále bylo uloženo 85 OS (49,6 t; 23,6 m3) s institucionálním odpadem - původce ÚJV Řež, a.s.,“ říká mluvčí Správy úložišť radioaktivních odpadů Ivana Škvorová.

Druhým úložištěm je Richard v Litoměřicích, kde bylo v roce 2014 uloženo 560 OS (tj. 112 m3) radioaktivních odpadů o celkové hmotnosti 191 t. Do třetího úložiště Bratrství v Jáchymově bylo v roce 2014 uloženo 35 OS (7 m3). Celkem bylo uloženo 13,1 t odpadu.

Správa uloženého radioaktivního odpadu dosud Českou republiku stála nemalé peníze. „V souladu s atomovým zákonem jsou náklady spojené s provozem všech úložišť ve správě SÚRAO hrazeny z jaderného účtu, do něhož přispívají všichni původci radioaktivních odpadů v České republice. Finanční prostředky shromážděné na jaderném účtu mají sloužit i k pokrytí nákladů na zacházení s radioaktivními odpady. Ke konci roku 2015 jeho výše dosáhla 24,4 miliardy korun. Provozovatel jaderných elektráren přispívá 50 Kč za vyrobenou MWh elektrické energie a drobní původci odvádějí 31 524 Kč za uložení standardního obalového souboru (216 litrový sud),“ pokračuje Škvorová. To, zda příspěvek do jaderného účtu promítají energetické společnosti i do cen produktů ovšem možno jenom dedukovat.

Čtěte také: 

Bohemia Energy rozšířila firemní struktury. Dosáhla obratu téměř 11 miliard

Maďaři v jádru koketují s Íránem

Druhá dodávka LNG dorazila do Svinoústí

--

Nákladům na správu úložišť ovšem nebude konce. S rostoucí produkcí roste i náklad na odpad. „Výstavba nových dvou bloků v areálu JE Temelín a jednoho bloku v areálu JE Dukovany by navýšila celkové množství VJP sumárně asi o 5010 t TK. Dle stávajících odhadů se tak mohou požadavky na úložnou kapacitu hlubinného úložiště (HÚ) blížit k 10 000 t TK,“ uvádí Ivana Škvorová.

Nová přísnější pravidla pro správcovství s radioaktivními odpady navíc vyvolávají nutnost řešení otázky, co s další produkci.

„Ukládání radioaktivních odpadů je konečným krokem v dlouhé posloupnosti pečlivě kontrolovaných činností, kam patří jejich sběr, třídění, zpracování, úprava, skladování a uložení. Smyslem všech těchto činností je ochrana člověka a životního prostředí. Proto je třeba radioaktivní odpady izolovat od životního prostředí na tak dlouhou dobu, dokud se v důsledku samovolných procesů radioaktivní látky nerozpadnou na látky jiné, stabilní,“ uzavírá Ivana Škvorová.