Česká exportní banka prohrála boj o emise ze Strážského

Česká exportní banka přišla o nárok na zpeněžení emisních povolenek Slovakia Steel Mills

Ocelárny z východoslovenského městečka Strážské vlastnili 83118 emisních povolenek EUA. Ty by podle odhadu cen na trhu stály zhruba 100,8 tisíc eura.

Emisní povolenky firmy, která za kontroverzních okolností zkrachovala měly patřit zabezpečenému věřiteli - tedy České exportní bance (ČEB). To však po posledních dnech neplatí.

"Slovenská správcovská a restrukturalizační jako správce úpadce Slovakia Steel Mills oznamuje, že soupisová složka majetku označena jako Povolenky přidělené státům, hodnota: 100801 Eur, byla přeřazena ze soupisu majetku oddělené podstaty zajištěného věřitele CEB do soupisu majetku obecné podstaty," konstatuje dokument zveřejněn v rámci insolvenčního řízení.

Čtěte také:

Tisíce firem z regionu sídlí v daňových rájích. Offshore najdete také v Evropě

Visegrádský kolotoč. Společnost Budamar je podezřelá ze stamilionových podvodů

Fajád měl být stíhán v Česku. Ministr Pelikán se hájí tím, že Spojené státy o to nepožádaly

--

V praxi to znamená, že ČEB přichází o přednostní právo získat peníze za povolenky. Peníze z jejich budoucího prodeje se budou dělit mezi všechny věřitele.

A těch je dost. ČEB v roce 2007 slovenskými ocelárnám půjčila 4,6 miliardy korun na vybudování závodu výměnou za to, že technologii dodají čeští exportéři. Ocelárny začaly vyrábět až v roce 2011, v následujících dvou letech však každý rok vykázaly ztrátu zhruba miliardu korun a zkrachovaly.

 

 

Celý článek, ve kterém se můžete dočíst o údajně podivných praktikách při výběru právního zastoupení čtěte na biztweet.eu