Visegrádský kolotoč. Společnost Budamar je podezřelá ze stamilionových podvodů

Známa logistická společnost Budamar Logistics má být dle slovenských vyšetřovatelů podezřelá z megalomanských podvodů. Nitky zločinu směřují i do Česka

Stovky milionů korun ve vzduchoprázdnu a úplatky na Finanční správě. To všechno se spojuje s podezřeními slovenských kriminálních úřadů ohledně možného podvodu na daňových vratkách. Takzvaného karuselu se měla dopustit společnost Budamar Logistics, tedy poměrně velká a známá společnost zabývající se mezinárodní přepravou hlavně v regionu střední Evropy.

„V současnosti probíhá rozsáhlé vyšetřování ve vztahu k velkému počtu podnikatelských subjektů registrovaných na území Slovenska, i mimo něj. K zahraničním podnikatelským subjektům je realizována právní pomoc v Maďarsku a České republice. Souběžně je prováděný znalecký posudek k zmapování obchodní činnosti velkého počtu podnikatelských subjektů, jakož dodavatelů i odběratelů,“ říká pro biztweet mluvčí Prezídia policejního sboru Slovenské republiky Michal Slivka.

Slováci podezírají Budamar Logistics, že vytvořila síť fiktivních odběratelských a dodavatelských firem. Ty měly sídlit na Slovensku, v Česku a Maďarsku. Vzájemně si měly vystavovat faktury za smyšlené dodávky tovaru. V principu zamezení dvojitého zdanění pak od států požadovaly daňové vratky v hodnotách desítek milionů eur a stovek milionů korun. Dohromady podle policejního obvinění způsobil Budamar Logistics jen Slovensku škodu ve výši více než dvacet milionů eur.

Čtěte také: 

Fajád měl být stíhán v Česku. Ministr Pelikán se hájí tím, že Spojené státy o to nepožádaly

Krejčíř podal odvolání vůči rozhodnutí dražit jeho vilu

Daňový ráj? Praha

--

„Ze strany slovenských orgánů činných v trestním řízení byla vyvinuta snaha o zřízení mezinárodního vyšetřovacího týmu s Maďarskem, ale z maďarské strany tato aktivita nebyla akceptována. V projednávané věci dosud vyšetřovatel nikoho neobvinil. Bližší informace nelze poskytnout, aby nedošlo k porušení nebo ohrožení zájmů uvedených v trestním řádu,“ pokračuje Michal Slivka.

Z české větve měly kromě Budamaru, který má v Česku organizační složku, v „kolotočovém“ podvodním mechanismu figurovat dva odběratelé – společnosti DK Centrum a Dukovla.  

 

 

Celý článek čtěte na biztweet.eu