Krúpa zkouší ovládnout konkurz Slovakia Steel Mills

Arca Investments známého podnikatele Pavla Krúpy skupuje pohledávky vůči zkrachovalým ocelárnám dluhujícím ČEB

Těsně poté, co došlo k výměně insolvenčního správce Slovakia Steel Mills - Slovenská správcovská a restrukturalizační místo Králík & Partners - v konkurzu zkrachovalé továrny ze Strážského nabírá na síle vliv finanční skupiny Arca Investments.

Společnost, za kterou stojí Pavol Krúpa, ve velkém skupuje pohledávky věřitelů Slovakia Steel Mills. Jak vyplývá z rozhodnutí okresního soudu v Košicích, Arca Investments odkoupila pohledávky pěti věřitelů.

Skupina Pavla Krúpy převzala pohledávky společností Ekologické služby, Chemko, a. s. Slovakia, CHEMSTROJ, s.r.o., První hasičská, a.s. Strážske a TP 2.

Je při tom známo, že Arca dlouhodobě bojuje o získání kontroly nad celým úpadkovým řízením Slovakia Steel Mills. Skupina se opakovaně pokoušela odkoupit hlavní pohledávku věřitele - 4,6 miliardy korun, které Slovakia Steel Mills dluží České exportní bance (ČEB). Jak však říkají neoficiální informace, za pohledávku nabízel Krúpa pouze zhruba 1,5 miliardy, což České exportní bance nestačilo.

ČEB v roce 2007 slovenským ocelárnám Slovakia Steel Mills půjčila 4,6 miliardy korun na vybudování závodu výměnou za to, že technologii dodají čeští exportéři. Ocelárny začaly vyrábět až v roce 2011, v následujících dvou letech ale každý rok vykázaly ztrátu zhruba miliardu korun a zkrachovaly.

--

Čtěte také:

VÚB napadá český insolvenční soud. Kvůli Savovovi

Bratislavské letiště omezuje spolupráci s firmou kontroverzního podnikatele

Do insolvence Slovakia Steel Mills se prý vložili lidé z mafiánských seznamů

--

Česká exportní banka pak opakovaně vypsala tendr na prodej pohledávky, která vznikla nesplácením úvěru. Pohledávku se však doposud nepodařilo prodat. Aktuálně se chystá další pokus o dražbu gigantické pohledávky.

Případ provázejí i další podezření. Biztweet.eu informoval o podezřeních, že firmu do krachu záměrně přivedli její majitelé. Kauzou se zabývala i česká policie, ale obvinění odmítla jako neopodstatněné.

 

 

 

Fotozdroj: ssmst.sk