Čistá pozice ČR vůči EU dosáhla v roce 2021 bezmála 89 mld. Kč

Příjmy České republiky z EU přesáhly naše odvody o 65,3 mld. Kč. Po přičtení zálohy z českého Národního plánu obnovy ve výši 23,5 mld. Kč jsme tak za rok 2021 čistým příjemcem ve výši 88,8 mld. Kč.

Konkrétně ČR v průběhu roku 2021 obdržela z rozpočtu EU příjmy ve výši celkem 131,7 mld. Kč a současně odvedla do evropského rozpočtu 66,3 mld. Kč. Za rok 2021 je tak ČR čistým příjemcem ve výši 65,3 mld. Kč. Při započítání příjmů z Nástroje EU na podporu oživení (NGEU) ve výši 23,5 mld. Kč, které ČR obdržela koncem září 2021, činí celkové kladné saldo 88,8 mld. Kč.

Členství v Evropské unii je pro naši vládu nezpochybnitelné nejen z finančního hlediska, kdy se už příští rok staneme v souhrnu bilionovým čistým příjemcem evropských peněz, ale také jako symbol našeho ukotvení v západním světě. V následujících pěti letech budeme čerpat stamiliony eur z Národního plánu obnovy, které musíme dokázat efektivně využít k modernizaci naší země. Musí jít o chytré projekty s přidanou hodnotou, které nebudou jen plodit další byrokratickou zátěž a naší zemi v rozvoji nijak nepomůžou,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.