Mobilní Rozhlas se rozhodl pomoci samosprávám v informování o koronaviru

Mobilní Rozhlas se rozhodl pomoci samosprávám v informování o koronaviru, všechny české obce ho mohou pro krizovou komunikaci získat zdarma

Vyhlášení nouzového stavu, který je platný od 12. března po dobu 30 dnů je jedním z dalších ochranných kroků, které podnikla česká vláda v boji proti koronaviru. České obce však nyní kromě implementace vládních nařízení bojují také s informováním vlastních obyvatel. Platforma Mobilní Rozhlas se proto rozhodla, že licence na svůj systém chytré obecní komunikace nabídne všem samosprávám na českém území pro krizovou komunikaci zdarma. Obce díky tomu dostanou nejmodernější způsob, jak svým občanům předat rychle a efektivně všechny důležité zprávy a zamezit šíření fám a polopravd.

Že je o komunikaci směrem k občanům v současnosti zájem, dokazují ostatně data služby Mobilní Rozhlas, který v současnosti využívá asi desetina českých měst a obcí a který je největší platformou svého druhu v Česku. Jen po uzavření škol stoupl počet zpráv o 7300 %. Po vyhlášení výjimečného stavu byly obcemi přes Mobilní Rozhlas okamžitě rozeslány informace na skoro čtvrt milionu kontaktů, a to jak v podobě SMS zpráv, tak informačních e-mailingů. Občané tak do svých mobilních zařízení dostávají přehledné strukturované informace včetně důležitých kontaktů a pokynů.

Pro zavedení Mobilního Rozhlasu zdarma je třeba zavolat na linku projektu +420 533 533 355 nebo napsat žádost na info@mobilnirozhlas.cz. Samotné zavedení je otázkou několika dnů, proškolení k obsluze probíhá pomocí elektronických manuálů. Mobilní Rozhlas zároveň obcím poskytne kompletní metodickou podporu pro registraci obyvatel včetně registračních letáků. Zdarma je základní licence, umožňující zápis a spravování komplexních kontaktů na občany a komunikaci pomocí SMS, e-mailů, push notifikací nebo hromadných hlasových hovorů například pro nevidomé nebo slabozraké. Telekomunikační poplatky za využití jednotlivých kanálů si obce budou hradit samy.

Dobrá informovanost obyvatel je v současné době klíčová nejen pro zamezení šíření paniky, ale především pro zajištění prevence. Umožnit obcím zdarma využít naši platformu pro krizovou komunikaci jako je tato, považujeme za samozřejmost. Rozhodli jsme se proto nabídnout samosprávám možnost zapojit se zdarma do Mobilního Rozhlasu. Mohou tím své samosprávě a všem jejím obyvatelům, pro které je v současnosti obtížné vyhledávat relevantní informace, opravdu pomoci a získat silný doplňkový kanál k těm stávajícím, nařízeným zákonem. Ostatně právě starostové se dlouhodobě těší vysoké důvěře a neměli by se bát toho při informování obyvatel využít,“ uvádí Ondřej Švrček, zakladatel Mobilního Rozhlasu.

Mobilní Rozhlas dokáže ve zrychleném módu zapojit samosprávám také kompletní službu. V posledních dnech se do ekosystému chytré komunikace zapojila například Praha 3, která má více než 70 000 obyvatel. Za jediný den se do jejího Mobilního Rozhlasu připojilo více než 600 jejích obyvatel a další díky systematické kampani radnice stále přibývají.

Na příkladu MČ Praha 3 je možné demonstrovat, že i městská část s desítkami tisíc obyvatel je možné zapojit do ekosystému v průběhu jednoho dne. Ani ostatní města a obce se nemusí obávat, že by na zapojení dlouho čekala, v současnosti dokážeme garantovat, že budou schopny registrovat první obyvatele v řádech dnů,“ zakončuje Švrček.

Mobilní Rozhlas v současné době využívá přes 600 obcí, mezi které patří například Praha 7, Praha 10, Moravská Ostrava, Znojmo, Přerov či Most. Do platformy je zapojeno přes 300 tisíc obyvatel, kteří dostávají informace pomocí výstražných SMS, emailů či push notifikací v rámci aplikace Zlepšeme Česko/Mobilní Rozhlas.