Druhou výzvu programu Obchůdek 2021+ využilo všech třináct krajů

Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci druhé výzvy dotačního programu Obchůdek 2021+ podpořilo 599 maloobchodních prodejen ve venkovských oblastech.

Díky účasti všech třinácti krajů, kromě hlavního města Prahy, se tak podařilo zprostředkovat pomoc nejzranitelnějším prodejnám.
„Jsem velmi rád, že se do druhé výzvy zapojily všechny kraje a mohli jsme tak pomoci s udržením základní obslužnosti na venkově v celé České republice. Kraje i obchodníci dotační program velmi oceňují, neboť skutečně pomáhá tam, kde je to nejvíce potřeba.“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Menší obce mohou být vůči nelehkým ekonomickým situacím méně odolné. Zachovat v takových místech kvalitní služby není jednoduché. Naším cílem je zajistit jim takovou podporu, kterou potřebují.“
Ministerstvo průmyslu a obchodu tak podpořilo 599 maloobchodních prodejen ve venkovských oblastech. Vyplaceno jim bylo celkem 48 212 296 korun, přičemž na jednu lze poskytnout maximálně 130 tisíc korun. Nejvíce podpořených prodejen bylo ve Zlínském kraji a Pardubickém kraji, které podpořily z dotačního programu Obchůdek 2021+ více než 60 provozoven. Nově výzvu využil také Středočeský kraj a nejmenší ze všech krajů, Karlovarský.
Největší část dotace ve výši 72 procent směřovala na mzdové náklady, 24 procent na energie a po 2 procentech na telekomunikační služby, internet, poplatky spojené s bezhotovostními platbami a ostatní provozní náklady.
Na podporu mají nárok pouze prodejny se smíšeným zbožím. Zároveň se musí nacházet v obci do 1000 obyvatel, nebo v obci do 3000 obyvatel, jejíž část/části obce (místní část) mají do 1000 obyvatel a na jejím území se nachází maximálně jedna maloobchodní prodejna.