Boeing s dalším problémem. Údajně záměrně ignoroval rizika u modelu 787 Dreamliner

Federální úřad pro letectví v USA vyšetřuje oznam, že Boeing vědomě přehlížel rizika, na která byl při vývoji modelu Boeing 787 Dreamliner upozorňován.

Úřad tak postupuje na základě podnětu oznamovatele, chráněného whistleblowerským zákonem. Oznamovatelem je údajně zkušený inženýr, který upozorňoval společnost, že při výrobě používá zkratky, které by mohly kriticky napnout spojovací prvky v trupu letadla. Tvrdil, že namáhané klouby by mohly snížit životnost letadel a potenciálně způsobit katastrofické škody.

Boeing obvinění popřel a uvedl, že o kvalitě 787 Dreamliner stejně jako montážního procesu je „plně přesvědčen“.

"Tato tvrzení o strukturální integritě 787 jsou nepřesná a nepředstavují komplexní práci, kterou Boeing vykonal pro zajištění kvality a dlouhodobé bezpečnosti letadla," uvedl Boeing v prohlášení. Boeing uvedl, že vznesené problémy byly podrobeny „přísnému“ testování a analýze, která „potvrdila, že tyto problémy nepředstavují žádné bezpečnostní obavy a letadlo si zachová svou životnost po několik desetiletí“.

Čtěte také: 

AMC padá. Investoři reagují na rozhodnutí o prodeji akcií

Generální ředitel Ninja Tune Adrian Kemp “dočasně” odstupuje

Existuje, nebo ne? Tesla padá po zprávách, že nepřipravuje levnější model

Dodávky Dreamlineru byly počínaje rokem 2020 pozastaveny na dva roky kvůli problémům s výrobou a regulačními problémy. Výroba byla loni opět na zhruba měsíc zastavena poté, co byla nalezena chyba v dokumentaci a analýze dat.

Obvinění oznamovatele jsou poslední znepokojující zprávou pro Boeing, který byl v posledních měsících zmítán problémy s bezpečností a kvalitou, zejména pokud jde o jeho letadla 737 Max. Výroba nových letadel se zpomalila a výkonný ředitel Boeingu David Calhoun oznámil, že na konci roku odstoupí.

V dubnu 2024 Boeing oznámil nejhorší čtvrtletní počty dodávek za téměř tři roky. Akcie Boeingu meziročně klesly o 32 % v kontrastu s letošním 9%-ním ziskem SPX indexu S&P 500, kde patří.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP