Zelenského boj proti korupci. Jaká byla cesta Ukrajiny před ruskou totální válkou?

Populista Volodymyr Zelenskyj v čele Ukrajiny, kterého tragédie na Východě přetvořila v lídra světového formátu, měl před ruskou totální válkou velké sny. Jedním z nich bylo potírání korupce.

Pro počáteční období Zelenského prezidentství byly charakteristické personální změny. Část nové vlády nebyla odborně připravena někteří členové vlády, kteří se snažili mít "vlastní tvář" a ne vždy souhlasili s postupem prezidenta, byli ze státní správy vyřazeni. Vedoucím prezidentské kanceláře se stal Andrij Bohdan, bývalý právník Ihora Kolomojského, což nepřímo naznačovalo závislost nového prezidenta na tomto oligarchovi, kterou obě strany popíraly.

Toto jmenování vyvolalo smíšené reakce nejen v zemi, ale i v zahraničí. Zanedlouho byl Andrij Bohdan nahrazen prezidentovým poradcem Andrijem Jermakem, který měl na starosti řešení konfliktu v Donbasu a vztahy s Ruskem, což později posloužilo jako základ pro obvinění ze spolupráce s Ruskem. Zelenskyj také vyměnil šéfy ukrajinských regionálních správ a jmenoval do nich lidi blízké straně Sluha lidu nebo sobě.

Stejně jako předchozí prezidenti i nový prezident zahájil tažení proti korupci, dal antikorupčnímu úřadu NABU nové pravomoci, včetně spolupráce s podobnými zahraničními strukturami, a jmenoval nové vedení Služby bezpečnosti Ukrajiny. Pověřil je, aby důrazně bojovali proti pašování, stíhali zločince a věznili za spáchané trestné činy tak, "aby celý svět viděl, že jsme začali budovat Ukrajinu s čistým štítem".

 

Ve snaze budovat Ukrajinu s čistým štítem Zelenskyj inicioval řadu zákonů, které následně přijala Nejvyšší rada, například zákon o zvláštním postupu při odvolání ukrajinského prezidenta z funkce a zákon o trhu se zemědělskou půdou. Ten zrušil moratorium na prodej půdy, přičemž privatizace státní půdy byla zakázána. Byly rovněž přijaty zákony o legalizaci hazardních her a o legalizaci těžby jantaru.

Zelenskému se podařilo splnit slib zrušit imunitu poslanců a zavést jejich předčasné odvolávání a tresty za neúčast v parlamentu. Návrh zákona o zrušení imunity lidových poslanců byl schválen ve druhém čtení a z článku 80 ústavy byly vypuštěny odstavce, podle nichž mají poslanci zaručenou imunitu a nemohou být trestně stíháni bez souhlasu Nejvyšší rady. Imunita poslanců byla zrušena k 1. lednu 2020.

Po zahájení skutečného boje proti korupci Zelenskyj požadoval návrat trestní odpovědnosti za nezákonné obohacení a vytvoření nástroje pro občanskoprávní konfiskaci neoprávněně nabytého majetku úředníků. Trestní zákoník byl (na žádost MMF) novelizován a doplněn o příslušné paragrafy stanovující trest odnětí svobody od 5 do 10 let se zbavením práva zastávat určité funkce nebo vykonávat určité činnosti až na 3 roky. Nedílnou a důležitou součástí boje proti korupci bylo přijetí tzv. antioligarchických zákonů.

V březnu 2021 Zelenskyj oznámil zahájení deoligarchizace nejen prostřednictvím trestního řízení, ale také vytvořením transparentního systému pro podnikání a volnou hospodářskou soutěž. V parlamentu předložil zákon, který má zabránit hrozbám ze strany oligarchů a vytvořit registr oligarchů na základě tří kritérií: spolupráce s poslanci a úředníky, výše majetku a mediálních vazeb.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu