Nadační fond proti korupci podpoří knihu Můj stát, moje firma

Knihu Tomáše Lemešaniho o konfliktu zájmů, využívání moci, taktice a podnikání Andreje Babiše po jeho vstupu do politiky s titulem Můj stát, moje firma podpoří Nadační fond proti korupci.

Fond, který se zaměřuje na potírání korupce a odhalování korupčních skandálů podpoří technickou část výroby knihy, která je nezávislým projektem. Autorovi knihy nabídne také odborné a právní poradenství. 

“Podpora ze strany Nadačního fondu proti korupci znamená vzpruhu a potvrzení důležitosti nepolevovat ve snaze zvyšovat povědomí společnosti o negativních dopadech korupčního chování v politice i mimo ní. Knize to pomůže dostat se ke většímu počtu čtenářů a s kvalitnějším obsahem,” uvádí Tomáš Lemešani.   

Kniha, která je už v plné přípravě, hledá podporu vrcholící kampaní na serveru Hithit.com. Zájemci mohou knihu předobjednat nebo podpořit navýšení jejího nákladu výměnou za jinou objednávku. 

Autor, který knihou navazuje na publikaci Z Bureše Babišem vydanou v roce 2017, v Můj stát, moje firma analyzuje konflikt zájmů Andreje Babiše. Pozornost věnuje dotační politice státu, veřejným zakázkám firem, kterých konečným uživatelem výhod je český premiér, či tomu jak podnikání premiéra ovlivňuje renomé Česka v zahraničí a evropskou politiku. Ve všech případech pracuje s unikátními údaji, na kterých chce také ilustrovat přímé a nepřímé dopady konfliktu zájmů v politice na život občanů. 

“Právě řeči o tom, že na zneužívání moci a konfliktu zájmů není nic zlého, či názory říkající, že obohacovat se z veřejných peněz je v pořádku a dělal by to, pokud by měl možnost, každý, stojí za stagnaci společnosti. Nehospodárné nakládání s veřejnými penězi se nakonec projeví  na chybějících penězích pro zdravotnictví, či školství nebo na daňovém zatížení, či penzích těch samých občanů, kteří ho podceňují,” říká Lemešani a dodává, že právě apatie a nezájem o kauzy politiků jsou vodou na mlýn těch, kteří chtějí politickou moc vědomě zneužívat.  

Co se v knize čtenář dočte?

  • Bankomat pro oligarchy. Unie chce kvůli oligarchizaci politiky v Česku změnu dotační politiky v zemědělství
  • Účtenka pro Česko. Na kolik může občany Česka vyjít Babišův konflikt zájmů? 
  • Firmy patřící Andreji Babišovi si po jeho vstupu do politiky přišly v přímých dotacích na minimálně 8,8 miliardy korun
  • Kabinety s Babišem daňové úlevy škrtají. Pětina z nich však směřuje do Agrofertu
  • a víc..

Základní vizí Nadačního fondu proti korupci  je stav, kdy bude společnost vnímat korupci jako zločin a podle toho také bude ke korupčníkům přistupovat. Stav, kdy korupce nebude standardem, ale naopak opovrženíhodnou výjimkou, a kdy budou mít takovýto pohled na věc nejen orgány výkonné či soudní moci, ale i občané. 

Fond podporuje občany, kteří se odmítají s korupcí smířit. Předsedou správní rady fondu je finančník Karel Janeček. 

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu