Vzniká kniha Můj stát, moje firma. Pojednává o podnikatelském impériu Andreje Babiše od doby co je v politice

Autor Z Bureše Babišem připravuje novou knihu o podnikání ministerského předsedy: Můj stát, moje firma. Předprodej běží na crowdfunding serveru Hithit.com.

Nebývalý úspěch firem Andreje Babiše v dotačních žádostech, vysoká míra úspěšnosti v zisku daňových úlev, ale i to, jak český premiér a jeho ministři hájí na mezinárodní úrovni podnikatelské zájmy skupiny firem, kterých je předseda vlády konečným uživatelem výhod. Vzniká nová kniha o Andreji Babišovi - Můj stát, moje firma. Podporu pro její vznik hledá ve formě předobjednávek na crowdfunding serveru Hithit.com.  

Titul odhaluje třeba skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, kterých konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek, či to, co může za těmito úspěchy stát.

Autor Tomáš Lemešani, knihou navazuje na publikaci Z Bureše Babišem, kterou vydal v roce 2017. Zatímco v první knize monitoruje podnikatelskou historii Andreje Babiše před jeho přímým vstupem do politiky, nový titul pojednává o tom, jak pokračuje podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky.

Můj stát, moje firma se věnuje otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitně sleduje zneužívání politicky získaných pravomoci, či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového.

Kniha sleduje podnikání, politickou povahu, taktiku i praktiky Andreje Babiše po jeho vstupu do politiky. “Skutky nelžou a z obrazu úspěšného podnikatele Babiše zase čouhá ten, kterého jsme viděli v počátcích devadesátých let - dravý kariérista ochoten platit za úspěch hodně vysokou cenu a s krycím jménem Bureš,” uvádí motto knihy.  

O autorovi

Od roku 2008 do roku 2017 působil jako ekonomický a investigativní novinář v českých a slovenských médiích, například Euro, E15, idnes.cz, Centrum nezávislé žurnalistiky, Týždeň, či Hospodárske noviny.

Je autorem 3 knih - Dôvod (román), Politika s.r.o. (o byznysu v politice v podání Tomia Okamury) a Z Bureše Babišem (o podnikatelské historii Andreje Babiše a o tom jak coby vlivný lobbista vrtěl českou politikou dávno před jeho přímým vstupem do ní)

Aktuálně provozuje vlastní server zaměřený na analytickou a investigativní žurnalistiku s názvem Biztweet. Živí se jako analytik podnikatelského prostředí.