ČTÚ má poslední dny na vypořádání připomínek k aukci 5G sítí

4.6.2020 uplyne lhůta, do které musí Český telekomunikační úřad (ČTU) zveřejnit a vypořádat připomínky k chystané aukce na 5G sítě. Soutěž, která má kromě zavedení rychlých datových služeb přinést nového operátora je napadaná ze všech stran.

Připomínky k původnímu návrhu aukce vzneslo ministerstvo průmyslu a obchodu. Tomu začátkem roku překážely podmínky, které podle mínění vlády nepůsobily pro potenciální nové hráče atraktivně. Kritika vedla také k rezignaci tehdejšího šéfa Českého telekomunikačního úřadu Jaromíra Nováka. Ten svým krokem předběhl vládu, která ho chtěla v daných dnech podle kuloárních informací odvolat.

Nyní se však do sporu o podobu aukce vkládají další hráči. Výrazné námitky vůči podobě aukce měly vznést také stávající operátoři. Známá je hlavně nechuť PPF Petra Kellnera rozvolnit podmínky pro příchod nového hráče. Nyní totiž jeho operátor O2 sdílí sítě s T-Mobilem za podmínek, vůči kterým se ohrazuje i soudní cestou společnost Vodafone.

Přes společnost Cetin je navíc Kellnerova skupina klíčovým hráčem při určování cen za používání sítí v celé zemi. Podle společnosti samotné ovšem významný vliv na koncové ceny zákazníků nemá. Danou větu od autora článku žádala stáhnout. "Tato věta se nezakládá na pravdě. Společnost CETIN není klíčovým hráčem při určování cen za používání sítí v celé zemi. V České republice působí několik desítek významných operátorů a ceny jsou dány působením tržních sil. Navíc CETIN působí pouze na velkoobchodním trhu, neprodává žádné své služby koncovým zákazníkům, a nemá tedy vliv na to, za jaké ceny jsou jim poskytovány telekomunikační služby," uvedla v reakci společnost.

Představa, že by do hry vstoupil nový hráč, který by navíc mohl do značné míry používat vybudované upgradnuté sítě, anebo by si sítě mohl sám postavit, ohrožuje představy stávajících hráčů.

Zatím to vede minimálně k dalšímu odkladu, což stávajícím operátorům vyhovuje. Nevyhovuje to ovšem zákazníkům odkázaným na jedny z nejhorších nabídek koncových produktů v Evropské unii ani státnímu rozpočtu. Ten totiž s nemalým příjmem z aukce počítal už pro letošní rok.

"Proces přípravy realizace aukce kmitočtů pro pásma 700 MHz a 3,4-3,6 GHz plynule pokračuje. S ohledem na prodloužení konzultace způsobené aktuální krizí COVID-19, okolnosti nesvědčí tomu, že by aukce byla letos dokončena tak, aby letos stát obdržel její výnos v letošním roce," uvádí pro Biztweet mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky David Hluštík.

Čtěte také:

Čína, Evropská unie a Spojené státy s téměř polovinou světového HDP

Americká National Independent Venue Association bojuje za noční život

Rána pro seznamky? Byznys jim díky koronaviru roste

S příjmem a tedy i konáním aukce ovšem vláda poměrně odvážně počítá už v počátku roku 2021. "Příjem státního rozpočtu není však hlavním cílem aukce – těmi jsou prohloubení hospodářské soutěže na tomto trhu a efektivní rozvoj sítí 5G," tvrdí ministerstvo průmyslu.

Ve snaze zlepšit podmínky pro koncové zákazníky mobilních služeb resort již v minulém roce připravil novelu zákona o elektronických komunikacích, účinnou od 1. dubna 2020. Ta slibuje usnadnit možnosti změny operátora a přináší další změny, které zvyšují ochranu spotřebitele.

Český telekomunikační úřad plánuje dražit frekvence v pásmu 700 a 3500 MHz. Kmitočty v pásmu 700 MHz se uvolní přechodem pozemního televizního vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce může státu vynést příjem blížící se hodnotě 10 miliard korun. 

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu