Pandemie je tvrdou ranou také pro elektronickou hudbu

Británie, Berlín, Španělsko. Všechny mekky elektronické muziky hromadně ruší plány na příští týdny či měsíce.

Pandemie coronaviru s nemoci COVID-19 hromadně ruší festivaly, škrtá klubové kalendáře a dělá vrásky na čele promoterům s majiteli klubů elektronické hudby obecně. Stejně jako jiné umělce i v případě elektronické hudby zasáhne krize taktéž umělce odkázané na honoráře za hraní.

Některé kluby přišly s akciemi vysílanými na online streamu. Efekt to přineslo třeba v Německu, kde díky tomu kluby vysbíraly dotace od podporovatelů a podpořily také umělce, kteří nemuseli zrušit plánované termíny.

Velkým problémům ovšem budou čelit masové festivaly včetně legendární Coachella a Glastonbury. Programy zatím jenom posouvají na neurčité termíny. Je však zjevné, že utrpí minimálně zájem o jejich návštěvu. V lepším případě, kdy dojde pouze k posunutí na pozdější dobu navíc mnoho umělců kvůli kolizi booking povinností část hraní odmítne.

Čtěte také:

Hole: Legenda grunge doby ve stínu

Asociace pro elektronickou hudbu připravila příručku pro duševní zdraví

Část umělců navíc oznámila, že ruší veškerá hraní v sezóně, či dokonce roku. Existují také případy, kdy se Djs a live acta stihli coronavirem infikovat.

Komunita DJů a producentů to však nevzdává, uzavírá se ve studiích a podporovatelům navrhuje, jak se k zachování kvalitní produkce přičinit. Vznikly také iniciativy, kdy se společná produkce prodává přes společné předplatné. Umění nevyhyne, jen se přenese ještě víc do virtuálního prostředí. 

 

Beatshare.cz