Česko se enviromentální žaloby z Bruselu neobává. Sankce prý nehrozí

Ministerstvo průmyslu už připravilo dílčí nápravu nedostatečné legislativy energetické certifikace budov. Finanční sankce neočekává.

Evropská komise v lednu 2019 zažalovala Česko kvůli tomu, že země nezajistila řádné vystavení certifikátů energetické náročnosti v budovách. A to navzdory opakovaným výzvám a směrnicím jak mohou příslušné zákony vypadat.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu již zpracovalo a předložilo Evropskou komisí požadované legislativní úpravy, jejichž schvalování nyní probíhá v Parlamentu, možnost nepodání žaloby závisí na rychlosti jejich přijetí,“ říká pro Biztweet David Hluštík z Odboru komunikace a marketingu ministerstva průmyslu.

Podání žaloby podle výkladu resortu nemá vliv na rozpočet ani činnost ministerstva. „Je totiž třeba mít na paměti, že i pokud by Komise žalobu podala a byla u Soudního dvora úspěšná, tak výsledkem by mohlo být konstatování, že Česká republika nesplnila svou povinnost plynoucí z práva EU tím, že řádně neprovedla směrnici, nicméně v tomto rozsudku by nemohla být České republice sankce uložena. To by mohlo nastat až v situaci, kdy by Česká republika nerespektovala první rozsudek Soudního dvora a Evropská komise by tak zahájila další proces, který by znovu musel skončit u Soudního dvora – a teprve poté by mohla být sankce uložena,“ popisuje vlastní výklad ministerstvo průmyslu.

Čtěte také:

Dieselgate zastupuje přes dva tisíce klientů. Další mají zatím stopku

Plastic One rozšíří kapacity recyklace v Ostravě

Ministerstvo se tedy žaloby Bruselu neobává a předpovídá, že by České republice neměla být finanční sankce uložena. Optimismus však ukáže až pořád nepřesvědčivá reakce vlády. Jistě i to jak samotný proces dopadne a zda bude v Komisi touha po exemplárnímu trestu za nedodržování evropských domluv. Brusel na možnost uložení sankce upozorňoval Prahu oficiálně tři roky po sobě před podáním žaloby. Vláda nereagovala.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu