Křetínský a jeho Nafta s novými projekty

Nafta, kterou přes Energetický a průmyslový holding ovládá český miliardář Daniel Křetínský, našla spolupráce na Východě i Západě a rozkoukává se po nových energetických zdrojích.

Rok 2018 byl pro společnost Nafta ve znamení expanze, akvizic a rozpínání do nových oblastí využití energetického know-how.

„Společnost projevila zájem o převzetí podzemních zásobníků Inzenham, Wolfersberg a Breitbrunn v německém Bavorsku a začátkem roku 2018 podepsala smlouvu o prodeji se společností DEA Deutsche erdo AG. V současnosti transakce ještě není ukončena,“ uvádí pro Biztweet mluvčí Nafty Martina Štecová.

Na východě Ukrajiny nedaleko Užhorodu zas Nafta dělá průzkumy ve spolupráci se společností Cub Energy. V roce 2017 byly zrealizovány 3D seizmické měření na ploše 118 kilometrů čtverečních. Letos probíhalo vybavení vstupů a povolení na pozemky pro vrtné plochy a přístupové cesty. Probíhá také příprava na realizaci průzkumných vrtů, které jsou plánovány na rok 2019.

„Nafta intenzivně pokračovala i v průzkumném projektu v okolí města Trnava se společností ze skupiny Vermillion Energy Inc. V roce 2017 bylo provedeno 3D seizmické měření na ploše přibližně 250 kilometrů čtverečních, což představuje největší 3D seismický projekt jaký byl realizován na území Slovenska. V tomto roce probíhala interpretace získaných 3D seismických dat z roku 2017 a identifikování vrtných prospektů. V současnosti začala příprava vrtných projektů na rok 2019,“ uvedla mluvčí Nafty.

Čtěte také:

Křetínského Nafta chce koupit britské plynové zásobníky

Křetínský investuje do polských dolů

Vsetín bude spalovat odpad v teplárně

Novinkou je také smlouva o spolupráci se společností OMV Austria Exploration & Production. Předmětem smlouvy byla vzájemná podpora v případě vzniku mimořádné situace v budoucnosti. Při odstraňování mimořádné situace jsou obě společnosti připraveny si navzájem pomoci vyčleněním své technologie nebo lidských zdrojů.

„Kromě zmíněné spolupráce se NAFTA loni přidala k vodíkové iniciativě, jejímž cílem je maximalizovat potenciál vodíku vyrobeného z obnovitelných zdrojů. Vodík jako energonosič má potenciál pokrýt nerovnoměrnost výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů, přičemž jeho uskladnění přinese flexibilitu právě pro obnovitelné zdroje elektrické energie,“ uvádí Martina Štecová.

Potenciál "obnovitelného" vodíku je podle badatelů v jeho možnosti řešení uskladnění energie. Je také považován za udržitelný klimatický energonosič, který lze využít v různých oblastech - doprava, energetika, průmysl.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb