Kokain z Lidlu pocházel z Kolumbie. Vedení mafie působilo na Slovensku i v Česku

Byla to velká story. Při běžném rozbalování dozásobení jedné z pražských prodejen obchodního řetězce, zůstali zaměstnanci překvapení tím, co vybalili z beden plných banánů. Kromě zdravého ovoce tam našli také balíčky plné bílého prášku. Šlo o kokain. A to prvotřídní, v hodnotě asi miliardy korun.

Lidl na nechtěnou publicitu reagoval okamžitou spoluprací s policií. Ta začala zkoumat dodavatelský řetězec, ve kterém, ve spolupráci se zahraničními kriminalisty odhalila příčiny nebývalé ovocnářské zásilky.

Dodávání kokainu v rámci potravinářského zásobování je podle výsledků pátraní běžné. V Lidlu však kokain skončil kvůli nepozorné chybě zločinců, kteří bednu ovoce z kolumbijského přístavu Santa Marta pašovali. Laicky řečeno, bílý prášek měl putovat přes vytipované lidi až do Německa. Trasu však minul a kvůli špatnému značení dealerů vešel do oběhu velkoobchodního prodeje.

Žádný Čech?

„Věc byla odložena. V rámci mezinárodní spolupráce se podařilo zadokumentovat celou cestu zásilky a potvrdit vyšetřovací verzi, že se zásilka kokainu dostala na naše území vinou logistické chyby. Veškeré námi zjištěné informace byly předány zainteresovaným zemím, které vedou k tomuto případu šetření na svém území. Mezinárodní spolupráce v rámci tohoto případu probíhala z naší strany zejména se Spolkovou republikou Německo a Belgií,“ uvádí pro Biztweet vrchní komisař Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Kolumbijský kokain měl podle informací z vyšetřování putovat přes přístav v belgických Antverpách až do některého z německých přístavů. Tam měl být rozdělen na menší zásilky pro několik západoevropských států. Chybou značení se však bedny kokainu vylodily a naložily na vnitrozemskou přepravu směrem do České republiky.

Italové z Belgie

Policie případ odložila a nechala vyšetřovat zahraniční orgány. V praxi to znamená, že ze zapojení do pašování dané drogové zásilky nepodezírá žádného českého občana. Podle výsledků vyšetřování v zahraničí, však není tahle kokainová lajna zcela vzdálená. Členové dotčených gangů operují na Slovensku a možná mají, určitě měli napojení na známé české mafiány.

Část drogové silniční mapy zmapoval zavražděný novinář Ján Kuciak s českou kolegyní Pavlou Holcovou. Ta kus z bádání zveřejnila na webu investigace.cz.

Nejenom papírově, ale i fyzicky se potvrzuje domněnka, že v našem regionu bydleli a působili členové známé zločinecké skupiny rodiny Aquinů. Ta vlastní třeba hotel Kontakt v tatranské obci Stará Lesná. A podle belgických vyšetřovatelů slouží právě k praní peněz z pašování drog. Zajímavostí je, že hned vedle vlastní nemovitosti také Antonino Vadala – člen italské mafie Ndrgangheta, který byl z počátku podezírán ze zapletení do vraždy novináře Kuciaka.

Tatranská selanka

Podle policejních dokumentů dovážela rodina Aquinů do Evropy kokain přímo z Latinské Ameriky. Obchody v tunách prášku ročně organizovali několik let a jim podle indícií patřilo také zatoulaných sto kilogramů z Lidlu.

Právě hlava rodiny Silvio Aquino se oženil se Slovenkou Silvii Liškovou, a ta vlastnila nemovitosti a firmy, které podle zahraniční policie legalizovaly příjem z pašeráctví.

Ndrangheta

Silvio Aquino pracoval s bratry. Belgický soud tvrdí, že skupina založila místní kartel, který v Evropě funguje léta. V roce 2014 třeba jenom Aquinovi dovezli do Evropy 5 procent veškerého policejně zabaveného kokainu.

Klíčovými body byznysu byli spojenci skupiny v přístavech, zejména Rotterdamu a Antverpách. Několik pracovníků z přístavu skončilo po tom, co belgická a německá policie nashromáždila dostatek informací z odposlechů a dalších zdrojů v poutech. Za mříže nakonec směřovala i hlava rodiny Silvio Aquino. V roce 2015 byl však v Belgii zastřelen nájemnými vrahy ve svém autě, kde s ním seděla i Silvia Lišková, nadále působící na rodinném majetku.

Čtěte také:

#GP Gate v Česku. Část peněz pomáhali tunelovat Bulhaři z tuzemska

Senát, komunál a volby okamurovců

Konspirátor Babiš. Premiér blbec, či Orbánův učeň?

Domnívat se, že tím aktivity kartelu v našem regionu končí, by ovšem bylo poněkud naivní. Česká policie však v konkrétním případu 110 kilogramů drog z Lidlu dále nekoná a české občany nepodezírá.

„Policie České republiky ze zákona nemůže sdělovat informace o konkrétních subjektech zúčastněných na trestním řízení,“ stroze odpovídá policejní mluvčí Lenka Sikorová.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb