Poslanci žalují město Košice za obchod s českými podnikateli

Nezařazení poslanci zastupitelstva v Košicích Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda podali k Okresnímu soudu Košice žalobu na Město Košice a na maltskou společnost Wood Waste Management Limited, za kterou stojí čeští právníci.

V žalobě žádají soud, aby svým rozhodnutím určil, že smlouva, kterou Město Košice 6. července 2017 převedlo 29 procent akcií společnosti Kosit za kupní cenu odsouhlasenou městským zastupitelstvem v Košicích ve výši 4, 61 milionu eur, je neplatná. Podle vlastních slov se tak rozhodli učinit na základě zveřejnění Výroční zprávy o hospodaření společnosti Kosit za rok 2016.

Firma, která na východě Slovenska spravuje odpadové hospodářství, či správu zeleně, prý údajně schválně zatajovala majetek tak, aby kupec mohl nabídnout nízkou cenu. Za prodejem městského podílu ve firmě vidí korupční chování.

Firmu ovládla parta kolem českých investorů Vladimíra Jaroše a Jana Sýkoru. Kritici je spojují s vládní stranou Směr-SD, která řídí také košickou radnici. Prodej byl kritizován opozicí, některými členy Národní rady Slovenské republiky, stejně jako některými nezávislými odborníky.

Ztráta kontroly

Prodej podle nich neměl smysl z několika důvodů. Firma byla dlouhodobě zisková, prodej s vehementním iniciativou významného člena Směr-SD realizuje Richard Raši těsně před jeho plánovaným koncem na postu primátora Košic a město prodejem ztratí kontrolu nad cenotvorbou faktur za odvoz odpadu či spalovnou odpadu.

Mnoho otázek vzbudil také samotný nový majitel Kositu. Společnost Wood Waste Management Limited, registrovaná na Maltě, je neoficiálně spojena s československou investiční společností Wood & Company. Systém vyplácení dividend, tedy to, kde a jak vysoké zisky z Kositu budou vypláceny přes maltskou firmu, však zjistit nelze.

Primátor Raši při prosazování prodeje městského podílu přišel i s překvapivým a zvláštním tvrzením, že v případě neschválení prodeje městského podílu stoupnou částky faktur za odvoz odpadu. I když není známo, na čem je toto tvrzení založeno, spolehnutí na to, že nový majitel nebude ceny zvyšovat překvapuje.

Známá parta

Wood & Company totiž stojí třeba za známou farmaceutickou továrnou v Hlohovci. V roce 2013 po šokujícím odchodu zahraničního investora došlo k propouštění ve slavné výrobě léčiv. V té době byla společnost prodána Waste Management Limited za mimořádně výhodných podmínek.

Společnost slíbila vývoj nových léků, které by nahradily ochranné známky, které bývalý majitel Zentiva společnosti vzala. Firma se také zapřísahala, že nebude propouštět. Přesto Hlohovec propustil téměř všechny pracovníky, dnes obchoduje pouze s licencemi na výrobu léků a z téměř dvěstěmilionového plusu v roce 2013 se firma dostala podle posledních údajů do ztráty.

Při pohledu na obchody, které učinil Richard Raši ve vedení města, navíc pozorovateli napadá další možná ne tak úplně konspirační otázka. Co Košice během jeho primátorské funkce prodaly, to skončilo v rukou podnikatelů spájených s vládním hnutím, kterého je sám členem.

Čtěte také:

Duslo má daňové prázdniny. Stát výši pomoci utajuje

Bártovy žně ve státní správě pokračují

Podivnosti extradice. Slováci vydali Yandieva do Ruska

Výjimkou není ani dvojce českých podnikatelů, která společně se Slovákem Ľubomírem Šoltýsem Wood & Company ovládá.

Tajemná firma

Během dekády, kdy seděl na premiérské židli Robert Fico, firma Wood Waste a na ni navázané společnosti fungovaly jako externí poradci při dálničních a železničních PPP projektech, Jaderné vyřazovací společnosti, prodeji podílu v SPP českému miliardáři Danielu Křetínskému, či při zpětném odkupu správce ropovodů Transpetrolu. Ficova vláda také nechala firmu spravovat Fond pro růstový kapitál, který rozděloval finanční prostředky Evropské unie.

Za firmou viditelně stojí podnikatelé Ľubomír Šoltýs, Vladimír Jaroš a Jan Sýkora. Společnost Slovak Wood & Company, kterou řídí Šoltýs, dosáhla v loňském roce na tržby zhruba 2 miliony eur. Česká sestřina firma na tom není o moc lépe. Podle vlastní prezentace se zabývá především obchodováním a poradenstvím na menších burzách. Pracuje také jako fond, tedy kolektivně investuje na burze cenných papírů.

Kosit vlastní 1 spalovnu, 10 dceřiných společností, zaměstnává 545 pracovníků a své služby poskytuje pro 300 tisíc obyvatelů a 500 podnikatelských subjektů na území Slovenska. Její lukrativnost tkví zejména v stálosti. Firmě rostou tržby rok za rokem už posledních osm let. Posledně dosáhly solidních 19 milionů eur, tedy asi půl miliardy korun.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb