Kontroverzní Bulhaři Inercom si stěžuji na rozhodnutí regulátora

Inercom se stěžuje na regulátora. Boje o aktiva ČEZu nehodlá zanechat.

Bulharská společnost Inercom v Sofii podala stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozhodnutí tamního regulátora o zákazu prodeje majetku české polostátní energetické skupiny ČEZ v Bulharsku.

"Podrobně analyzujeme důvody negativního rozhodnutí antimonopolního orgánu. Očekáváme rychlé a spravedlivé rozhodnutí Nejvyššího správního soudu," uvedla Milena Stoeva, předsedkyně představenstva společnosti Inercom Bulgaria.

19. července Komise pro ochranu hospodářské soutěže uvedla, že zakázala prodej aktiv ČEZ v Bulharsku společnosti Inercom.

Podle analýzy regulátora bude dohoda vést k vytvoření dominantního postavení, které ovlivní hospodářskou soutěž. Transakce má pro tuto zemi strategický význam a její potenciální dopady by měly přímý dopad na energetickou bezpečnost státu kvůli širokému spektru aktivit, které by Inercom získala.

Čtěte také:

Vláda u ČEZu nemaká

ČEZ čeká na aukce v Polsku. Zaměřuje se na ESCO

Smlouva mezi skupinou ČEZ a společností Inercom byla podepsána 23. února. Dohoda vyvolala obavy ohledně schopnosti společnosti Inercom financovat akvizici, což vedlo k založení bulharského parlamentního výboru s cílem prozkoumat dohodu.

Jak už Biztweet upozornil, firma jeví známky napojení na organizovaný zločin. Inercom zároveň podléhá vyšetřování podezření z leasingových podvodů.

Ačkoli kritika vyvolala bulharské parlamentní vyšetřování, či hrozby ze strany českého premiéra, v té době v demisi, Andreje Babiše, po krátké odmlce prodej pokračuje. ČEZ nadále vystupuje stylem, že na obchodu není nic divného. Bulharský parlament pouze konstatoval, že Inercom nemůže doložit dostatečné garance. Česká vláda riskantní obchod nezastavila.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu