Vyjednávací minimum

Jednání o složení české vlády pokleslo na vyjednávaní o tom, zda je porušování zákonů jenom neškodným rozmarem.

Vyjednávaní o sestavení české vlády je už nyní na pokraji zájmu veřejnosti, tedy ne tam, kam by mělo patřit. Může za to vlekoucí se neochotná strategie hnutí ANO, které odmítá jakékoliv ústupky a podráží potenciální partnery dřív, než se nimi stanou.

Po nabídce pravicové opozici, která zazněla spíše před televizní kamerami, ukázalo hnutí Andreje Babiše, jak si vládu představuje. Se třetinou voličských hlasů by rádo stát řídilo samo. Na oplátku slíbilo prosadit nějaký ten chutný odvar z programů politických oponentů.

Po předhození kosti následoval neúspěch a hra na zklamání z toho, že pravice odmítla možnost účastnit se na řízení státu. Na pozadí tiše se měnícího pravicového subjektu v kované ultralevičáky, začalo ANO jednat s komunisty a ČSSD.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Skutečný charakter projektu, který rotuje mezi pravicovou a levicovou politikou podle toho, kde je voličský hlas levnější, se však ukázal, když bylo do jednání opravdu aktivně zapojené ultrapravicové SPD.

Andrej Babiš byl a je obchodník. Jak už mnohokrát dokázal v jeho podnikání, nehledí na morální či hodnotové základy, zajímá jej jen to, jak čím levněji získat, co si zamanul. Extrémisty s podprůměrnou inteligencí proto bez mihnutí oka pustil do čelních orgánů ve Sněmovně.

I to pobouřilo sociální demokracii, která v kombinaci s klasicky arogantním odmítáním základních požadavků na udržení právního státu hnutím ANO, musela z jednání o vládě vycouvat také.

Čtěte další komentáře autora:

Privatizace státní moci pokračuje

Rok kebabu a fake news

Vláda se nechala inspirovat prvotřídním populismem

Nové kolo jednání, které se rozjelo v posledních dnech možno označit za další vítězství Andreje Babiše. Premiér, který si vládu užívá, i když kromě populistických kroků a personálních čistek nemá na žádnou reformu reální dosah, dosáhl zahnání oranžové partaje do kouta.

Sociální demokracie, výměnou za solidní balík ministerstev opět zvažuje sebevražední misi, ve které by podpořila hegemonní jízdu její nevypočitatelného partnera. Nemá moc na výběr. Zatímco se samá zmítá v personálních a finančních problémech, ANO pokračuje v kampani a je na případné předčasné volby jednoznačně nejlépe připraveno.

ČSSD sice vyjednala resorty, se kterými si ANO personálně neví rady i některé místa, jako třeba vnitro, na které chtěl mít trestně stíhaný premiér dosah. Možnost vlivu na policii si však kontroverzní politik a podnikatel zařídil ovládnutím Generální inspekce bezpečnostních služeb a resorty, které rozhodují o pro něj důležité oblasti, udržel.

Vyjednávací minimum se nyní točí kolem ve vyspělých demokraciích základní věci – toho, zda by Andrej Babiš v případě odsouzení odstoupil z postu předsedy vlády. Ješitný oligarcha nevidí nic zvláštního ani na opakovaných prohrách ohledně své spolupráce s StB, a tak možno předpokládat, že by vládl i v případě prokázání jeho trestního statusu.

Společně s odstraněním extremistů ze sněmovních funkcí však musí jít o nepřekročitelnou podmínku. Cokoliv jiného než vyjednávací minimum by totiž bylo prohrou nejen ČSSD, ale také demokracie. Společnost by dostala odkaz, který by umožňoval polemiku o právním státu a o tom, zda je krást, či lhát normálním rozmarem.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu