ČEZ diagnostikuje polská plíce. S partnerem láká lidi do společné sítě vytápění

Bezplatní diagnostika plic, ochranné respirátory a osvětové materiály nabízí v polských Katovicích česká polostátní společnost České energetické závody (ČEZ). Společně s polskou firmou Tauron takto firma upozorňuje na rekordně kritické hodnoty znečištění polského ovzduší.

Takzvanou spirometrii, která určí, zda má pacient respirační problémy, nabízí energetické firmy v Katovicích už několik dní. Další osvětový stan hodlají otevřít v Chorzově.

"Jedná se o další iniciativu, která byla součástí širokého spektra vzdělávacích aktivit prováděných Tauronem k odstranění znečištění vzduchu. Je potřeba změnit postoje obyvatel,“ říká Jacek Uhryn, generální ředitel společnosti Tauron Cieplo.

V době, kdy jsou překračovány emisní normy, stany ve městech zasvítí dočervena a obyvatelé budou dostávat respirátory na záchyt škodlivých prachů a plynů.

Akce splňuje také reklamní účely společností. René Fijak, generální ředitel společnosti ČEZ Chorzów představoval možnosti, které nabízí topenářské a jiné energetické produkty firmy s českými majiteli.

Čtěte také:

Čištění lagun Ostramo směřuje k realizaci. Aktivisté s odporem neuspěli

ČEZ požádal Slováky o povolení k rozšíření Dukovan

ČEZ chce šetřit elektřinu. Postaví datové centrum za půl miliardy

Tauron Cieplo a ČEZ Chorzow zajišťují ohřev velké části domácností v hornoslezské aglomerace. Obě firmy lobbují hlavně za to, aby se domácnosti připojily do společné sítě. Až 40 procent slezského obyvatelství totiž domovy vytápí pecemi, často odpadem jako noviny, dřevěný nábytek, či plast.

Polsko zažilo v předešlých dnech jednu z nejhorších smogových situací posledních let. Těžké ovzduší ohrožovalo zdraví obyvatelství a smog se šířil i pře zavřena okna. Mnoho měst včetně metropolí proto rozhodlo o spuštění dočasného bezplatného jízdného pro hromadní dopravu. 

 

 

Biztweet

Líbi se Vám naše texty? Podpořte nás darem na 2600602450/2010, nebo objednávkou předplatného