Elon Musk: Vynálezce s mimořádnými schopnostmi v byznysu

Majoritní akcionář Tesla Motors, vizionář plánující kolonizaci Marsu a hlavně inspirativní podnikatel, který nikdy nešel tou lehčí cestou. Elon Musk je paradoxem. Inovátorská vášeň se v něm skloubila s podnikatelským talentem.

 
Majoritní akcionář Tesla Motors, vizionář plánující kolonizaci Marsu a hlavně inspirativní podnikatel, který nikdy nešel tou lehčí cestou. Elon Musk je paradoxem. Inovátorská vášeň se v něm skloubila s podnikatelským talentem.
 
Génius, vynálezce, nebo pouze muž na správném místě? Elon Musk vzbuzuje respekt napříč businessovým, mediálním, ale i vědeckým spektrem. Stojí za tím fakt, že si miliardy dolarů a váhu v byznysu vybudoval sám. Na nikom se nesvezl a nepomohly mu ani zděděné konexe.
 
Spoluzakládal, nebo dokonce přímo vytvářel téměř všechny klíčové technologické projekty s významem pro lidstvo jako takové za posledních dvacet let. K nejznámějším patří Paypal, Tesla Motors, či SpaceX. Nejnovější dopravní vize se týkají i kapslové dopravní metody nazvané Hyperloop.
 
Musk má podle údajů Forbesu 11,1 miliardy dolarů, podle jiných odhadů se jeho soukromé impérium šplhá až k hodnotě 13 miliard dolarů. Impozantní na tomto faktu je, že si konto výrazně nafoukl - konkrétně zdvojnásobil během 12 měsíců.
 
Elon Musk
Majoritní akcionář Tesla Motors, vizionář plánující kolonizaci Marsu a hlavně inspirativní podnikatel, který nikdy nešel tou lehčí cestou.
 
 
Elon Musk se narodil během apartheidu v Jižní Africe v roce 1971. Jeho matka byla Kanaďanka, otec Jihoafričan. Co je po čtení druhým nejvýznamnějším krokem v jeho dětství je časná koupě počítače. Ta spolu s jeho zvědavostí zapříčinila, že už v jeho 12 letech začal programovat jednoduché počítačové hry, přičemž první z nich prodal údajně za 500 dolarů.
 
V roce 1988 ve věku 17 let opustil Jihoafrickou republiku. Údajně proto, aby hodil za hlavu apartheid a tvrdé časy v Jihoafrické republice. Namířil si to do Kanady. Začal tam studovat a v roce 1992 ve studiu pokračoval ve Spojených státech na University of Pennsylvania. V roce 1995 započal doktorandské studium ekonomie na Stanfordské univerzitě.
 
Po škole společně s bratrem založil společnost Zip2, zabývající se obsahovým softwarem. V roce 1999, AltaVista firmu koupila za 307 milionů dolarů v hotovosti a 34 milionů dolarů v akciových opcích. Místo toho, aby se s výdělkem spokojil však ve svých 28 letech investoval a založil IT firmu zaměřenou na finanční služby a e-mailové platby X.com.
 
Čtěte také: 
 
 
--
 
Prostřednictvím série fúzí a akvizic, X.com nakonec proměnil na PayPal. Populární elektronickou peněženku pak v roce 2002 prodal eBay za 1,5 miliardy dolarů. Nadále si přitom v rostoucí firmě udržel podíl.
 
V roce 2002, ve věku 30 let založil známou společnost SpaceX. Ta má od svého počátku neobvyklé a nemalé cíle. Chtěla komercializovat orbitální rakety a nakonec se dostala k aktuálnímu plánu mise k vytvoření života na Marsu. Kdyby to nestačilo, o dva roky později se stal i majitelem a šéfem automobilky Tesla Motors. Z povýšenecké a málo dynamické společnosti udělal lídra ve výrobě a vývoji elektromobilů.
 
Inovuje bateriové systémy a aktuálně, po akvizici a spojování se společností SolarCity, kterou také několik let spoluvlastní směřuje i do byznysu s obnovitelnými zdroji. Je zastáncem jednoduchých IT řešení a velkým propagátorem enviromentálního myšlení.
 
Nazývají ho novodobým Thomasem Edisonem. To proto, že se nevěnuje jen podnikání, ale hodně času tráví samotným vývojem a podporou šikovných vědců, kteří pomáhají rozpracovávat i ztrátové, nebo veřejně dostupné projekty.
 
 
 
Biztweet