Správce zpeněžuje majetek syna Zemanova poradce

Majetek stavební firmy CGM Czech, kterou vlastní syn hradního poradce Vlastimila Picka – Ondřej, podléhá zpeněžení

Majetek stavební firmy CGM Czech, kterou vlastní syn hradního poradce Vlastimila Picka – Ondřej, podléhá zpeněžení.

O insolvenci společnosti, ve které je Ondřej Picek předsedou představenstva rozhodl Krajský soud v Hradci Králové 15. října 2014. Od té doby byly zjištěny rozsáhlé dluhy firmy zejména vůči finančním a leasingovým institucím.

Aktuálně insolvenční správce rozhodl o uspokojení dalšího z věřitelů – Českého spořitelního družstva. Ze zbytku majetku si odhryzne 173 tisíc korun. Dosud byly vyrovnané pohledávky UniCredit bank a firmy Autoleasing. Celkově chce od firmy splatit dluhy ve výši 700 milionů zhruba 300 věřitelů.

Konkurz CGM Czech je zřejmě tečkou za zlatými léty syna exministra obrany a dnešního hradního kancléře. Firmě se dlouho vedlo perfektně. V roce 2011 stavební firma CGM Czech vykazovala miliardový obrat. Ještě v létě 2014, ačkoli byla již v insolvenčním řízení, získala například zakázku za 33 miliónů na opravy domu v centru Brna.

Vlastimil Picek

Majetek stavební firmy CGM Czech, kterou vlastní syn hradního poradce Vlastimila Picka – Ondřej, podléhá zpeněžení

 

Jak již Biztweet uvedl, působení firmy mělo peprné dosahy také na poradce Miloše Zemana Vlastimila Picka. Ten se kvůli CGM dostal do hledáčku bezpečnostních složek a přešetřovala se jeho bezpečnostní prověrka.

Na firmu jsou totiž napojeni ruské armádní špičky. Třeba Valerije Pavloviča Česnokova Středobodem jeho působení v Česku je právě společnost CGM CZECH (dříve pod názvy Stavby s.r.o. a Stavby a.s.). Ve firmě je obchodním ředitelem a předsedou představenstva Ondřej Picek. Ruští podnikatelé jsou v dalších orgánech akciové společnosti.

Firma Stavby byla založena v roku 1994 a dlouho ničím nevybočovala z představy o běžné české stavební firmě. Změna přišla až v roce 2006, kdy dlouholetý jednatel firmy propustil místo novým majitelům. Jednatelé Šándor Végh a Petr Gottwald pak po roku odsouhlasili transformaci firmy na akciovou společnost.

Firma zvýšila nejen majetek, ale také účast v soutěžích o veřejné zakázky. Ty v roce 2008 tvořily více než polovinu obratu společnosti.

Čtěte také: 

Další Zemanův poradce Picek může být bezpečnostním rizikem

Byznys ruského armádního experta v ČR: Firmě před krachem šéfuje syn Zemanova poradce generála Picka

--

Možná i díky schopnostem a kontaktům nového personálního obsazení.  V roce 2007 se totiž jedním z hlavních manažerů společnosti stal Filip Bušina. Tedy muž, který se stal v roce 2008 poradcem hejtmana za ČSSD Davida Ratha a investičním náměstkem Oblastních nemocnic Středočeského kraje.

V té době firma získala zakázky na stavební úpravy nemocnice v Příbrami, nemocnice Na Homolce, rekonstrukci vodní hráze Orlík, nebo výstavbu malometrážních bytů v Praze. Dohromady šlo o zakázky za stovky milionů korun. Už v té době ve firmě Stavby pracoval na vedoucích pozicích i Ondřej Picek.

Česnokov není jen byznysmen. Jeho jméno je dobře známé i v ruských armádních kruzích. V minulosti byl velitelem čet v Kodymě, Baltě, Saratě, nebo Oděské oblasti, v době studené války vyšplhal v strukturách rudé armády na zástupce náčelníka základny Bajkalsk v Irkutské oblasti a vrchního inženýra praporu.

 

 

Biztweet