Vznik nové superskupiny Mall Group: nejvýznamější investice Rockaway Capital

Investiční skupina Rockaway Capital ohlásila v červenci vznik superskupiny Mall Group. Do tohoto uskupení bude patřit i druhý největší český internetový obchod Mall.cz. Ten Rockaway Capital koupila „v balíčku“ společně s Heureka.cz. Obchod byl v červnu schválen antimonopolním úřadem. Internetový srovnávač cen Heureka však do nové platformy Mall Group patřit nebude.

Rockaway Capital koupil Mall.cz a Heureka.cz za více než 200 milionů eur, v přepočtu asi 5,4 miliardy korun. Jedná se o jednu z největších transakcí v maloobchodu za poslední roky. Obchod byl financován miliardáři Danielem Křetínským, Patrikem Tkáčem a investiční skupinou PPF Petra Kellnera. Uzavření smlouvy o stoprocentním podílu ve společnosti Netrail Holding, která provozuje internetové obchody Mall, proběhlo již loni. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se tímto případem zabýval od ledna letošního roku a obchod rozdělil na dvě správní řížení – akvizice Heureka.cz a Mall.cz.

„V důsledku uskutečnění fúze sice dojde k posílení postavení skupiny Rockaway ve spojením dotčených oblastech. Nicméně tržní podíl spojením vzniklého soutěžitele bude stále na většině trhů pod 25 procenty,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Prodej e-shopu Mall.cz tak byl schválen bez podmínek, naproti tomu u prodeje srovnávače cen Heureka.cz úřad stanovil několik závazků. Ty se týkaly například poskytování informací o zákaznících či upřednostňování a sankcionování e-shopů. Služba srovnávače cen „Prověřeno zákazníkem“ tedy nesmí požadovat od e-shopů nic jiného, než emaily zákazníků, kteří služby využili a nakoupili přes ní. Tyto emaily však nesmí poskytovat nikomu jinému, tedy ani mateřské společnosti Rockaway.

Heureka také bude muset viditelně a transparentně uváděť které e-shopy a cenové srovnávače jsou provozovány společnostmi ze skupiny Rockaway. „Heureka bude fungovat jako nezávislý subjekt a nebude propojena s e-shopy z naší skupiny. Heureka i nadále bude dbát na ochranu dat a dalších údajů, jak má už dnes zaneseno v Kodexu používání dat,“ uvedla mluvčí společnosti Rockaway Capital Michaela Papežová.

Společnost Rockaway Capital je řízená podnikatelem Jakubem Havrlantem. Její činnost spočívá převážně v investování a akvizicích internetových společností. Dříve společnost převzala například e-shopy Vivantis a letos ji ÚOHS schválil koupi největšího prodejce dovolených v tuzemsku Invia.cz.

Ambice akcionářů Rockway i jejího nového výkonného ředitele Jakuba Havrlanta sahají mnohem výše

 

Rockaway Capital vlastní podíl i v internetovém obchodu s elektronikou CZC.cz. V červenci společnost oznámila vznik skupiny Mall Group. Patřit do ní budou jak menší specializované obchody, tak i druhý největší český internetový obchod Mall.cz. Zbytek budou tvořit už dříve seskupené e-shopy E-commerce Holding, spoluvlastněné Havrlantem a Křetínským. Jedná se právě o CZC, kosmetický Vivantis a další e-shopy jako například Proděti, Big Brands, Bux, Sporty, Rozbaleno, či Kolonial. Do dozorčí rady se posadí například Ondřej Fryc, který dosud řídil Netrail – mateřskou skupinu Mall.cz.

„Jsem hrdý na to, co jsme spolu s týmem za 16 let práce vytvořili. Zároveň jsem rád, že skupina bude mít znovu české vedení a plnou podporu akcionáře a těším se na to, co všechno ještě dokáže. Do dalšího rozvoje skupiny již nebudu exekutivně nijak zasahovat, jako každý „otec“ však budu svému dítku z povzdálí držet palce,“ uvedl Fryc v oficiální tiskové zprávě.

Skupina e-shopů patřících do Mall Group loni utržila téměř 13 miliard korun. Ovšem ambice jejích akcionářů i jejího nového výkonného ředitele Jakuba Havrlanta sahají mnohem výše. „Já do firmy přicházím s vizí, že ji dostanu za velmi krátkou dobu na miliardu dolarů obratu. Oborů, ve kterých máte takový potenciál růstu moc není,“ uvedl Havrlant v posledním rozhovoru pro MF DNES. Jedná se tak o skutečně zásadní změnů české elektronické komerce a dosud nejvýznamnější investici Rockaway Capital.

Čtěte také: 

Finančníci zabírají také virtuální prostor. Vydělávají miliardy

Seznam loni bodoval hlavně mapami. Google vede v mobilitě

--

„Příležitost, která je před námi, je naprosto unikátní. Máme šanci navázat na silnou pozici Mallu a postavit kolem něj další služby a produkty. Cílíme nejen na Čechy, ale i na evropský region a budeme se snažit vytvořit zásadní projekt v rámci evropské internetové ekonomiky,“ řekl Havrlant.  V tiskové zprávě je zároveň uvedeno, že cenový srovnávač Heureka pod Mall Group nespadá, protože má vlastní vedení a odlišnou strategii i cíle a z tohoto důvodu společnost nemá v úmysli Heureku jakkoliv propojovat s novou platformou Mall Group.

Poslední investicí Rockaway Capital je podíl v kosovském internetovém prohlížeči Gjirafa.com, který je albánskou obdobou českého Seznamu. Start-up Gjirafa se zaměřuje na vyhledávání v albánštině, zároveň se ale jedná i o obsahovou a komunitní platformu. V tiskové zprávě společnost Rockaway uvedla, že její strategií je zaměřit se na internetovou ekonomiku regionu CEE, proto se rozhodla investovat přes 2 miliony dolarů do vybudování online vyhledávače, ecommerce platformy a infrastruktury pro reklamní systémy. Právě ta podle ní v tomto evropském regionu chybí.

 

 

Izabela Niepřejová