Přepsání pohledávek v Rusku a nové obory. ČEB se chce poučit z vlastních chyb

Česká exportní banka (ČEB) se v loni zaměřila na podporu malých a středních projektů. V Rusku zachraňovala starší projekty trpící na úpadek rublu. Pro expanzi českých firem v zahraničí vynaložila celkově více než čtyři miliardy korun

Česká exportní banka (ČEB) se v loni zaměřila na podporu malých a středních projektů. V Rusku zachraňovala starší projekty trpící na úpadek rublu. Pro expanzi českých firem v zahraničí vynaložila celkově více než čtyři miliardy korun.

Na rozdíl od minulých období, kdy ekonomiku poznačila světová hospodářská krize došlo ke změně nejen rozsahu podpořených projektů, ale také podporovaných oborů. V předešlých letech podpořila státní banka velké projekty v oblasti strojírenství. V loni a letos se zaměřuje na rozvoj podnikání menších firem v perspektivních oborech s vysokým potenciálem růstu, jako jsou technologie pro výrobu potravin, kvalifikovaná chemie, optika, zdravotnictví nebo farmacie.

Mezi nejúspěšnější projekty s objemem investice přes sto milionů korun ovšem ČEB zařazuje pořád hlavně významné investice v strojírenství, dopravě, nebo energetice. “Příkladem jednoho z posledních úspěšných investičních projektů ČEB je například projekt společnosti M Steel Project, která se podílela na modernizaci a rekonstrukci šesti set kilometrů ázerbájdžánské části železniční tratě Baku-Tbilisi-Kars,” říká mluvčí ČEB Petr Križan.

Jak dále pokračuje, ČEB v roce 2015 tlačila také na záchranu projektů, které utrpěly ekonomickou situaci v Rusku. “Jde například o projekt výstavby výrobního závodu a dodávky technologie na produkci OSB desek v Kalevale, nebo projekt paroplynové elektrárny Kurganskaja v Ruské federaci.

Restrukturalizace pohledávek

Elektrárenský projekt zaštiťuje společnost Kurganskaja TEC, která s ČEB podepsala dodatek o přepsání splátkového kalendáře. „Dohoda o změnách smlouvy o půjčce potvrdila konstruktivní a efektivní spolupráci a odráží pokračování stabilních vzájemných hospodářských zájmů mezi ČEB a ruským investorem,” uvedl k restrukturalizaci dluhu Stanislav Karapetyan, generální ředitel mateřské společnosti Kurganskaja TEC.

Čtěte také:

Vítkovice řeší útok na impérium. Prý jde jen o kampaň 

Ožije Slovakia Steel Mills ještě letos? Zájem mají finančníci i cizinci

Rybí fast food Nordsee navzdory plánům na odchod zaznamenává růst

--

U projektu dodávky technologie na produkci OSB desek v Kalevale ve finsky - ruském pohraničí využila možnost restrukturalizace splátek společnost DOK Kalevala.

Nové trhy

ČEB v roce 2015 uzavřela celkově více než čtyřicet nových smluv v celkovém objemu 4,039 miliard korun a uskutečnila více než 383 individuálních akvizičních jednání.

Letos hodlá rozvíjet český byznys na trzích, kde český podnikatel bez podpory státu pronikne jen stěží. “ČEB má rozjednány potenciální obchody na podporu českého exportu do teritorií Kazachstán, Uzbekistán, Bělorusko, Ruská federace, Ázerbájdžán, Indie, Izrael, Spojené arabské emiráty, Omán, Egypt, USA a Brazílie,” popisuje plány pro zbytek roka Petr Križan.