Babišův byznys se Slovenskem. Za Ficovy vlády si přišel na miliardy

Společnosti Agrofertu nejsou úspěšnými žadateli dotací jenom v České republice. Podnikání se státní podporou kvete ministru financí Andreji Babišovi také pod Tatrami

Je podle Vás Andrej Babiš jako politik a podnikatel ve střetu zájmů?

Společnosti Agrofertu nejsou úspěšnými žadateli dotací jenom v České republice. Podnikání se státní podporou kvete ministru financí Andreji Babišovi také pod Tatrami.

Podnikání Andreje Babiše a skupiny Agrofert je už léta provázané se státní a evropskou finanční podporou. Holding čerpá štědrou dotační podporu nejen v České republice, ale i jiných zemích.

Velmi úspěšný je na Slovensku. Během poslední Ficovy vlády se mu povedlo dosáhnout na miliardy korun tamní státní podpory. Může za to zejména nejvyšší státní dotace, kterou, kdy Slovenská republika soukromé společnosti poskytla.

Sáhla si na ní chemická společnost Duslo Šaľa. Ta získala 58 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun) ve formě daňových úlev. Úlevu kritizovala slovenská opozice. Vadilo jí, že o ní Ficova vláda rozhodla přesto, že je Duslo Šaľa v dobré ekonomické kondici.

Čtěte také: 

Petrimex: Zrození Agrofertu spojkami Šidalou a Propperem

Petrimex: Babiš Babišem vlastní hlavou? Bez Rakického by byl jen běžný kádr

--

Firma je rok co rok v zelených číslech, přesto chtěla na modernizaci peníze státu. Ty navíc odklepl ministr hospodářství Pavol Pavlis v rekordně rychlém a utajeném režimu. Pavol Pavlis krom toho v minulosti podnikal s Andrejem Babišem při vývozu průmyslového hnojiva. 

Premiér Robert Fico v tomto konfliktu zájmů problém neviděl. Ani v tom, že se Pavlis stal ministrem jen pár dní před schválením dotace, kterou předešlý ministr Tomáš Malatinský Agrofertu přidělit odmítal. 

 

Celý článek čtěte na biztweet.eu