Peter Lukeš: Člen skupinky v přízni státu

Další z nejbohatších Slováků Peter Lukeš je členem takzvané skupinky. Už od dob mečiarizmu spolu s partnery obchodoval jako sponzor vládní strany se státem. Pozice si hlídá dodnes

 
Další z nejbohatších Slováků Peter Lukeš je členem takzvané skupinky. Už od dob mečiarizmu spolu s partnery obchodoval jako sponzor vládní strany se státem. Pozice si hlídá dodnes.
 
Své hřejivé místo pod sluncem našel po boku lidí jako Michal Lazar, či Alexej Beljajev. Peter Lukeš se veze hlavně na IT a developingu. Vpřed ho žene přízeň, které se mezi vládami těší téměř třicet let.
 
Podnikatel vystudoval informatiku na Elektrotechnické fakultě Slovenské vysoké školy technické v Bratislavě. Po revoluci se zaměstnal v IT společnosti ve Vídni. Právě tam vznikla mezi ním a jeho partnery myšlenka založit IT společnost, která by byla jednou z prvních na slovenském trhu. Od začátku Lukeš věděl, že stát bude IT potřebovat a sektor poroste.
 
 
Měl pravdu, stát potřeboval rozdávat zakázky na elektronizaci státní správy již od počátku 90ych let a na této vlně se vezla firma Columbex International. Ta byla založena v prosinci 1990 jako podnik se zahraniční kapitálovou spoluúčastí. Spolu s Lukeš firmu rozjížděl Michal Lazar a těžký kalibr z Petrimexu Alexej Beljajev.
 
Státní zakázky přicházely jako na běžícím pásu. Chyběla konkurence, která by měla dobré vztahy s vládami Vladimíra Mečiara. Skupina Lukeš-Lazar-Beljajev s občasnou spoluúčastí Vladimíra Poórs získávala díky sponzoringu hnutí HZDS zakázky na správu státních systémů, finančního úřadu, či veřejných databází.
 
V roce 1997 se společnost Columbex spojila s firmou Ditec, kterou Peter Lukeš založil v roce 1992. Říká se, že Lukešův partner Michal Lazar, byl jmenován za šéfa státních železnic kvůli tomu, aby dohlížel na čilé obchody státní firmy s Columbexom.
 

 

Celý profil čtěte na biztweet.eu