Pacht. Přežitek, či výhodná forma pronájmu?

Pacht je poměrně archaický druh smluvního vztahu. Mezi zemědělci a průmyslníky má však pořád pevnou pozici.

Pachtování zná zejména starší generace podnikatelů. S právním výrazem se setkávali a pořád ještě setkávají hlavně zemědělci, speciálně středně velcí farmáři.

Od nájmu se liší tím, že kromě práva užívat cizí majetek rozšiřuje možnosti také o právo požívat daný majetek, v smyslu brát z něj užitek. Proto se využívá také třeba u dočasného využívaní cizího průmyslového areálu.

V případě zemědělství má pachtýř – tedy člověk využívající cizí majetek - právo na pozemku sklízet vypěstované ovoce a zeleninu. Nájemce takovou možnost nemá.

Pacht se třeba využívá také jako součást nájmu pokud má pronajatý byt, nebo domek k dispozici zahrádku pro jeho obyvatele. Rozšířeným pachtem je pacht lesní půdy. Touto formou ji využívají myslivci, lesní hospodáři i těžaři dříví.

Zajímavou možností, kterou pacht nabízí je i způsob vyrovnání. Zatímco u nájmu se nájemce s majitelem vyrovnává pouze finančně, u pachtu je možnosti daleko více. Poměrně využívané je třeba vyrovnání ve formě podílu z vypachtované věci. Tedy u zemědělce domluvena třeba procentuální část ze sklizně.

Na rozdíl od nájmu, který má poměrně jasná pravidla, je pacht co se týče prav a povinností obou stran o něco komplikovanější. Na druhou stranu, dává více možností úprav na míru, a tak si jej domluvené strany mohou značně modifikovat.

Výrazný rozdíl se týká třeba skončení pachtu. Když si strany neurčí přesný datum zániku smluvního vztahu, pacht na dobu neurčitou lze vypovědět v šestiměsíční výpovědní době, a to přesně tak, aby skončil koncem pachtovního roku.

Čtěte také: 

Dokázal jste to. Aneb co dělat po poptávce

Nový či stálý zákazník? Co dělat když jste uvázli na mrtvém bodě

Dlouhodobá spolupráce. Jak si říct o více peněz?

Pachtovním rokem je většinou období od 1. října do 30. září následujícího roku. Některé druhy pachtu ovšem období definují kalendářním rokem.

Zajímavou úpravou je i případ, kdy je věc propachtována s inventářem. Inventář může tvořit nejen vnitřní zařízení určitých prostor, ale i živé součásti – třeba zvířata.

Pachtýř musí o zvířata pečovat jako řádný hospodář. Kdyby část inventáře utrpěla ujmu, musí inventář obnovit, nebo zcela nahradit. V případě dohody však obnovu inventáře může nahradit i pachtýř.

Nový občanský zákoník přinesl drobnou úpravu pachtu. Došlo k oddělení definicí pacht zemědělský a pacht obchodního závodu.

Zajímavý smluvní vztah však v současnosti využívá méně lidí. Do popředí se dostávají méně komplikované smluvní vztahy, a tak slovo pacht začíná nabírat charakter archaismu. Pořád však na něj narazíte.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb