Las Vegas jako varovný prst před liberalizaci držení zbraní

Největší teroristická tragédie v historii USA říká hodně. Nespáchal ji žádný migrant a zase ukázala na rizika spojena s liberálním přístupem ke zbraním.

Ne Maročan, Syřan ani Afghánec. Největší teroristický útok spáchaný střelnou zbraní provedl v Las Vegas milionář, bílý Američan a penzista, jehož údajně politika, či vyznání nijak zvlášť nezajímaly.

Ne že by desítky mrtvých stáli za vyvrácení předsudků o Arabech a terorismu, vypovídací hodnotu o imigračních mýtech však mají.

Šílený čin Stephena Paddock nám může připadat vzdálený. Charakterem, či jednoduše tím, že Las Vegas patří k nejen vzdálenostně nejvzdálenějším částem USA. Krev prolitá na country festivalu však znamená zdvižený varovný prst i pro Slovensko, či Českou republiku.

Populisté na obou stranách řeky Moravy hledají cesty jak zaujmout extremizující se národní spektrum voličů. Například ministr vnitra České republiky Milan Chovanec před blížícími se sněmovním volbami pózuje při každé možné příležitosti s puškou, či pistolí. Zbraň jako něco pozitivního prezentují také další strany počínaje politickým obchodníkům Tomio Okamurou až po členy Babišova hnutí ANO.

Na Slovensku se zbraně staly předvolebním výplachem z úst poslanců Směru, přidali se samozřejmě nacionalisté a nikoho nepřekvapí ani účast Borise Kollára či neonacistů kolem Mariana Kotleby. Jeden z nejhlasitějších hlasů volajících po liberalizaci podmínek pro držení střelných zbraní však patří šéfovi SaS Richard Sulík.

Předseda strany a europoslanec je jedním z hlavních kritiků snahy Evropské unie více regulovat trh se zbraněmi. Evropská komise chce podle něj pod záminkou boje proti terorismu odzbrojit slušné lidi, aby se nemohli bránit novým hrozbám.

Podle Sulíka ale i dalších euroskeptických populistů má každý evropský "slušný" občan právo bránit svou bezpečnost legálně drženou zbraní.

Jak už to bývá, problém je v samotné realitě. Brusel nechce novelou směrnice č. 91/477 / EEC o kontrole nabývání a držení zbraní nijak významně zasahovat do současného systému legálního držení střelných zbraní.

Hlavním smyslem návrhu je ztížení, případně úplný zákaz přístupu civilních osob k automatickým a poloautomatickým zbraním (útočné pušky, samopaly) a snaha zabránit tomu, aby se znehodnocené či například poplašné zbraně a repliky daly zpětně proměnit na skutečné střelné zbraně.

Čtěte další komentáře autora:

Nepopulární popularita. Merkelová dokazuje, že rozum neřekl definitivní sbohem

Když není slyšet potlesk. Region V4 zahalený v zmatených emocích

Jaké překvapení? Sobotku i Babiše lze pochopit

Evropská komise tak plánuje více dohlížet na to, aby zbraně, které v současnosti úřady registrují jako sportovní nebo sběratelské, nebylo možné předělat na zabíjení lidí.

Představa samostatné obrany obyvatelstva zbraněmi je zvrácená. Na to si daňoví poplatníci platí silové složky. Populistické tvrzení o tom, že navrhovaná směrnice zakáže držení zbraní tím, kteří splňují nynější podmínky je zas nepravdivá.

Nová liberalizace držení zbraní by přinesla riziko, že "slušní" lidé nebudou hájení, ale naopak ohrožení. Při dnešní tendenci obyvatelstva v regionu V4 brát spravedlnost do vlastních rukou by se mohlo ze Slovenska či Česka stát východoevropské eldorádo.

Naoko bezvýznamná byla i zbraň v rukou spokojeného bohatého slušného člověka Paddocka. Až dokud se nepřišlo na to, že má těch zbraní 40. Až dokud se neukázalo, že vyrobit z poloautomatické zbraně automatickou není nic těžké. Až dokud ...

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu