Jaké překvapení? Sobotku i Babiše lze pochopit

Demise vlády, kterou podle většiny médií překvapivě oznámil předseda vlády Bohuslav Sobotka je pochopitelná. Premiér ani Andrej Babiš se nemohli zachovat jinak.

Sobotka předložil návrh demise vlády a udělal tak škrt představám politických analytiků, či konkurentů, kteří už měsíce „papouškují“ verzi o slabém premiérovi, který nedokáže ničím překvapit.

Zkušenosti Bohuslava Sobotky se proměnily v šikovný tah, který dává logiku. Andrej Babiš byl připravený na tuhý boj, ve kterém by po případném odvolání poukazoval na neschopnost prokázat obvinění, na základě kterých by musel z vlády ven. Dopadlo by to dlouhým zatloukáním, nejasnými argumenty a Babišovými připomínkami kauz ČSSD. Sobotka by se navíc nezbavil nálepky slabého premiéra, který měl svého ministra financí odvolat už po minulých kauzách.

Snaha dovládnout navíc nedává smysl. Pro ČSSD už kabinet Bohuslava Sobotky nemá cenu. Poslední měsíce přinesly tuhý boj, který se přenesl také do schopnosti vlády prosazovat její návrhy. Sociální demokracii padla pod stůl celá řada zákonů, mezi kterými je například zákon o sociálním bydlení, který patřil ke stěžejním bodům celého sociálního programu vlády. Zbytek mandátu by na tom nic nezměnil.

Andrej Babiš, ačkoli se pořád pokládá za „nepolitika“, působí při závažných podezřeních, které se na něj měsíc co měsíc valí, jako dokonalý politik. Řídí se tím co, v Československu známe snad nejlíp: „Zatloukat, zatloukat, zatloukat“.

Připravujeme publikaci Z Bureše Babišem, kde se věnujeme minulosti Andreje Babiše. Předobjednávky můžete poptávat na marketing@biztweet.eu

Bohuslav Sobotka mu při vyhrocené situaci navrhl, aby odstoupil sám. Není nic překvapivé, že tuto možnost Babiš rázem odmítl. Jakýkoliv ústupek, natož odstoupení, by totiž těsně před volbami znamenalo v očích voliče doznání.

Za současnou situaci si mohou obě strany stejným dílem. Andrej Babiš po opatrném začátku vládnutí, rozbalil mašinerii konfliktu zájmů naplno, přičemž arogantně spoléhal, že mu to tak nějak přejde až do konce vládního období.

Bohuslav Sobotka a ČSSD měli důvod žádat Babišovo odstoupení už po průkazném zneužití ministrových médií, po podezřeních ze skrytého lobbingu u dotací, manipulování zákonu o podpoře pro biopaliva, či u kauzy Čapí hnízdo, kde se ke lži vicepremiér přiznával v přímém přenosu. Čekání na konec volebního období ukazuje na neupřimnost motivu sociální demokracie.

Krok, kdy demisí vlády přesouvá odpovědnost za vzniklou situaci na celý kabinet, ovšem ukazuje na pořád kvalitní politické myšlení Bohuslava Sobotky.

 

Tomáš Lemešani

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme