Ivo Svoboda: Spojka s mafií a černé svědomí ČSSD

Jediný ministr, který skončil ve vězení, spojka s mafií a strážce temných tajemství ČSSD. Zesnulý Ivo Svoboda uvrhl na období privatizace a Zemanovou vládu neodpustitelný stín.

Ivo Svoboda patřil k postavám, které byli k polistopadové politice přímo předurčené. Už za komunizmu věděl co je byznys. Působil na manažerských pozicích ve společnosti Závod přístrojů a automatizace Praha-Čakovice. Ke sklonku bývalého režimu pracoval pro maďarskou elektrotechnickou společnost Videoton.

Patřil k podnikavcům, kteří věděli jaké možnosti přinese kapitalismus. A nechtěl zůstat bokem. Věděl, že se k penězům dostane nejsnáze ze strany těch, kteří je budou rozdělovat. A jeho pozdější kariéra tento zištný přístup k politice jenom potvrzoval.

Nejbližší Ivo Svobody dodnes tvrdí, že se stal pouze jakousi obětí divokých devadesátých let a že na něj političtí partneři a mafie hodila vše, co je ohrožovalo. Při pohledu na fakta se však tato přirozená víra blízkých, zdá být značně naivní.

Poprvé se stal Svoboda poslancem České národní rady hned v roce 1990. Na sklonku tohoto období už v roce 1992 seděl na ministerstvu financí. Obsadil pozici náměstka.

Jeho pozice a známosti z nejvyšší politiky dokázal využít v byznysu. Jako politik začal podnikat v „ekonomickém poradenství“. Jak se později ukázalo, za tímto všeobecným popisem náplně práce se skrývalo radění privatizantům jak se dostat k státnímu podniku.

 

Figuroval také v některých společnostech spojovaných s kontroverzními byznysmeny, či mafií. Pro ČSSD se stal v tomto období jedním z nejmocnějších mužů, který však po čase významně ohrozil reputaci strany.

Jak uvádí publikace Z Bureše Babišem, strana sháněla finance na fungování a provize za vstřícné kroky vůči lobbistům prostřednictvím firem Tia a Zora Euro, do kterých byli nastrčeni ekonomičtí manažeři ČSSD.

Sponzorské dary a půjčky inkasovaly výše uvedené firmy, odtud pak v případě potřeby putovaly na účty firmy Cíl, která vlastnila sídlo ČSSD Lidový dům.

Čtěte také:

Bez nich by to nešlo: Anton Rakický

Stanislav Gross: Politická kometa, která rychle zhasla

Kdo měnil pravidla hry: Milovaný i nenáviděný Mikuláš Dzurinda

Způsob financování strany odhalil případ pokusu o nájemní vraždu. V březnu 1999 nájemní vrah postřelil do hlavy a hrudi oficiálního majitele společnosti TIA Ivana Lhotského. Lhotský útok přežil, ale zůstal invalidou (zemřel v roce 2016). Právě kvůli pokusu o jeho vraždu však vznikl policejní spis, ve kterém se nachází část účetnictví sociální demokracie.

Podle magazínu Reportér je v účetnictví sociální demokracie dar z daňového ráje v Panamě, který odhalily až aktuálně uniklé dokumenty společnosti Mossack Fonseca z takzvané kauzy Panama Papers.

Šlo o dar od firmy Beltomate hodnoty pět milionů korun. Beltomate založil v roce 1995 firmu Roland Schaer ve Švýcarsku. Dnes firma patří Ľubomíru Šidalovi, blízkému Andreji Babišovi.

Beltomate darovala peníze společnosti Zora Euro. Jejím vlastníkem byl přímo Ivo Svoboda. Ze Zora Euro odešly peníze společnosti Cíl, která financovala a vlastnila sídlo ČSSD.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Několik indícií ukazovalo na to, že Svoboda přímo konstruoval mechanismus, jak do sociální demokracie získávat černé peníze. Poměrně jednoduchý korupční síť firem však muselo schvalovat i širší vedení strany.

Svědčí o tom také kontroverzní krok premiéra Miloše Zemana, který Svobodu namočeného do korupce, ale také styků s mafii jmenoval v roce 1998 ministrem financí.

Z funkce ministra byl ale záhy – v roce 1999 - odvolán kvůli podezření z trestné činnosti v předchozí době, kdy působil ve firmě Liberta.

Roku 2005 ho pražský vrchní soud společně s jeho poradkyní Barborou Snopkovou odsoudil za vytunelování této společnosti k pěti letům odnětí svobody. Trest si odpykával ve věznicích Všehrdy a Odolov. V onom období začal mít zdravotní potíže, kvůli kterým byl po třech letech z výkonu trestu podmíněně propuštěn. Trpěl Alzheimerovou chorobou a zemřel 23. února 2017 v ústavu. Jeho kolegyně Snopková, která je usvědčena také z dohazování provizí od mafie dosud tvrdí, že je politickou obětí a na stát mediálně i právně útočí.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu