Ocugen uspěla ve sporu o vakcínu proti covidu. Raketově roste

Biotechnologická společnost Ocugen porazila nespokojené investory u soudu. Prudce díky tomu roste a lze očekávat dlouhodobejší plusový trend.

Akcie Ocugen Inc. na konci března 2024 rostou poté, co federální odvolací soud v USA potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance ve sporu s akcionáři, kteří tvrdili, že biotechnologická společnost uvedla v omyl investory ohledně své vakcíny proti COVID-19.

Odvolací soud USA zamítl tvrzení akcionářů, kteří tvrdili, že prohlášení společnosti Ocugen o její schopnosti získat povolení k nouzovému použití amerického úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) pro svou vakcínu COVID, Covaxin, byla nepravdivá a zavádějící.

Investoři nedokázali identifikovat žádný bod v procesu schvalování nouzového použití, ve kterém společnost Ocugen ve skutečnosti nejednala s FDA, jak oznámila, uvedl odvolací soud ve svém rozhodnutí. Relevantní podrobnosti o pokynech FDA pro proces nouzového použití a úsilí společnosti Ocugen byly „snadno dostupné každému rozumnému investorovi,“ uvedl soud.

Čtěte také:

Chipotle reorganizuje akcionářskou strukturu. Odmění zaměstnance

EU uvalila na Apple pokutu 1,8 miliardy eur za streamování hudby

Americký regulátor posuzuje megaobchod s CSG

Ocugen se sídlem v Pensylvánii oznámila koncem roku 2020, že plánuje vyvinout vakcínu proti COVIDu ve spolupráci s indickou biotechnologickou společností Bharat Biotech. Na začátku roku 2021 uvedla, že pracuje na povolení nouzového použití pro produkt Covaxin, ale v červnu téhož roku uvedla, že na doporučení FDA upouští od tohoto úsilí a místo toho se zaměří na úplné schválení regulačními orgány. Zpráva tvrdě zasáhla akcie, protože by to znamenalo potenciálně mnohem delší schvalovací proces.

Firma nyní vyvíjí experimentální léčbu očních onemocnění a poškození kolenní chrupavky, či inhalační vakcíny proti COVIDu a chřipce.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP