Americký regulátor posuzuje megaobchod s CSG

Společnost Vista Outdoor předložila The Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) podklady k prodeji muniční divize do rukou Czechoslovak Group (CSG).

Americký výbor  nyní posuzuje, zda by nebyl obchod s českými zbrojaři bezpečnostním rizikem, případné, zda by nešlo o oslabení amerických bezpečnostních zájmů.  

Komise by měla obchod povolit, nebo odmítnout během několika týdnů. Ačkoli Vista tlačí na prodej muniční divize do českých rukou, současné politické prostředí, kde se oba kandidáti na amerického prezidenta a jejich partaje snaží chovat protekcionisticky může obchod ohrozit. 

Za stop obchodu amerického koncernu do cizích rukou se američtí regulátoři vyslovili v uplynulém období opakovaně. Politici nyní třeba tlačí na zastavení prodeje U.S.Steel do japonských rukou Nippon. 

Vista se opakovaně vyslovila, že by preferovala prodej muniční divize CSG. Na druhé straně, o firmu projevují zájem další zájemci. Ti ji chtějí koupit jako celek. Rostou i nabízené částky za koupi celé firmy - třeba od MNC Capital. Tato firma nabízí za celou Vista Outdoor 2,9 miliardy dolarů. CSG nabízí pouze za muniční divizi 1,9 miliardy dolarů.

Čtěte také:

EU uvalila na Apple pokutu 1,8 miliardy eur za streamování hudby

Sázka na autoritářský režim nevychází. Muska a Cooka potápí Čína

Intel díky americkým dotacím roste a plánuje rozšíření

Vista by ráda zbrojařskou divizi prodala a pokračovala ve výrobě outdoor zařízení. Američtí politici však tlačí na to, aby zbrojařská výroba zůstala v rukou americké firmy, což by nahrávalo MNC Capital a dalším americkým konkurentům.  

Verdikt CFIUS by měl padnout do konce března 2024, nejpozději do konce dubna 2024.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP