VÚB napadá český insolvenční soud. Kvůli Savovovi

Slovenská VÚB banka žádá zastavení reorganizace české firmy Heavy Machinery Service. Firma Františka Savova prý plánuje tunel

Slovenská VÚB banka žádá zastavení reorganizace české firmy Heavy Machinery Service. Firma Františka Savova prý plánuje tunel.

Slovenská banka nesouhlasí s postupem českobudějovického insolvenčního soudu. Ten schválil zadlužené strojírenské firmě Heavy Machinery Service reorganizaci i přesto, že někteří věřitelé varovali před rizikem spojeným s postupem tohoto procesu.

Mezi nimi je i VÚB, jejíž pohledávky vůči firmě z Loun představují 354,5 milionů korun a úroky dalších 13 milionů korun. "VÚB byla předsedou předběžného věřitelského výboru. Po první schůzi věřitelů byly do řádného věřitelského výboru dosazeny společnosti spřízněné s dlužníkem. Z toho jedna seychelská schránková firma," vysvětluje pro biztweet mluvčí VÚB banky Alena Walterová.

Obsazení věřitelského výboru naznačuje možnost konstrukce tunelového vyvádění majetku z firmy. Přes nastrčené anonymní zahraniční subjekty je totiž možné vytahovat z firmy v úpadku peníze na anonymní účty, které smějí být propojeny se samotnými majiteli upadající firmy. Tento postup je typický pro takzvanou konkurzní mafii.

I tyto podezření donutily VÚB k napadení rozhodnutí insolvenčního soudu. Banka rovněž podala návrh na jiný postup. VÚB usiluje o to, aby soud reorganizaci podniku nahradil konkurzem.

--

Čtěte také: 

Bratislavské letiště omezuje spolupráci s firmou kontroverzního podnikatele

Do insolvence Slovakia Steel Mills se prý vložili lidé z mafiánských seznamů

--

Výrobce vagonů Heavy Machinery Service z města Louny, který se dříve jmenovala Legios, dluží věřitelům téměř 3,3 miliardy korun. V představenstvu společnosti figuruje jediný člen. Firma nemá žádné členy dozorčí rady, a tedy ani dozorčí radu.

VÚB se obává, že Heavy Machinery Service převádí obchodní a výrobní činnosti do nové společnosti Legios Loco. Majitelem obou podniků je údajně podnikatel František Savov. Ten však pro ČTK řekl, že "žádné majetkové vazby na Heavy Machinery Services nemá a nikdy neměl".

František Savov je v Česku obviněn z dvou trestných činů. Případ rozsáhlých podvodů začala protikorupční policie vyšetřovat před více než třemi lety na základě trestního oznámení Finančního analytického útvaru Ministerstva financí České republiky. Státu díky těmto údajným podvodům měla vzniknout škoda 3 až 4 miliardy korun, za které hrozí podnikateli trest od 5 do 10 let vězení.

K tomu se Františku Savovovi přidal další vážný čin. Obviněný prý nabídl čtyřmiliónový úplatek počítačovému znalci soudu, který zkoumal počítačové soubory, které mají podle kriminalistů obsahovat klíčové důkazy proti podnikateli. Od znalce údajně chtěl, aby nerozklíčoval důležitá data. Znalec však nabídku ohlásil policii. Savovovi za tento čin hrozí šest let.

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia