Bratislavské letiště omezuje spolupráci s firmou kontroverzního podnikatele

Skyport spojován se známým českým podnikatelem Františkem Savovem je trnem v oku Letiště Bratislava. Příčinou je chybějící bezpečnostní povolení

Skyport spojován se známým českým podnikatelem Františkem Savovem je trnem v oku Letiště Bratislava. Příčinou je chybějící bezpečnostní povolení.
 
Společnost Skyport se zaměřuje na prodej letenek a služby pro firemní klientelu na českém a slovenském trhu. Skyport tedy na Slovensku i v Česku nabízí lety mezinárodních i tuzemských dopravců do celého světa, nízkonákladových leteckých společností, či charterů. Na letištích však dělá prakticky celý servis. Je zároveň partnerem při odbavení nákladu na letištích v Praze, Bratislavě i Košicích a poskytuje i službu prodeje letenek na letištních pobočkách v Bratislavě, Popradu a Košicích. Českým aeroliniím a dalším společnostem zajišťuje i catering - dodává jídlo pro cestující.
 
Jako v minulosti upozornila reportáž České televize, firma nedisponuje dostatečnými bezpečnostními povoleními. Ty potřebuje proto, aby zůstali dodržena mezinárodní pravidla letových provozů.
Navzdory chybějícím povolením však letiště před problémy Skyportu zavíraly oči. Ke změně došlo až v posledních dnech, kdy vůči firmě zakročilo Letiště Bratislava.
 
"Smlouva mezi společností Skyport a Letištěm Bratislava byla podepsána za bývalého vedení ředitelem Letiště BTS Marošem Jančulou a členem představenstva Jurajem Mitkou dne 31. 1. 2013. Jelikož smlouva vypršela v roce 2014, současné vedení letiště smlouvu se společností Skyport neobnovilo," uvádí ve stanovisku pro biztweet Letiště Bratislava.
 
V rámci smlouvy o podmínkách přístupu a užívání letištních prostor je firma Skyport povinna předložit letišti několik příloh ke smlouvě, mezi nimi platný certifikát od Dopravního úřadu SR, bezpečnostní program, formulář rozsahu poskytovaných služeb, zda jmenný seznam osob, které budou vstupovat na plochu a podobně .
 
"Společnost Skyport letišti nepředložila potřebnou dokumentaci včetně bezpečnostního programu a protože letiště není ze zákona povinné umožňovat podnikání v oblasti handlingu externí firmě, smlouva se společností Skyport nebyla prodloužena," konstatuje Letiště MR Štefánika - Airport Bratislava.
 
--
 
Čtěte také:
 

Dobrosrdeční vymahači? Kruk přišel se „vzdělávací kampaní“

Byznys ruského armádního experta v ČR: Firmě před krachem šéfuje syn Zemanova poradce generála Picka

Podnikání ruského armádního experta v Česku. Miliardy ze zakázek, stamilióny dluhů

--

Licenci od Dopravního úřadu Slovenské republiky však na své podnikání Skyport i jeho zaměstnanci mají. Díky tomu smějí vstupovat do vyhrazených bezpečnostních prostor letiště, ovšem za podmínek stanovených letištěm. "Podmínkou je relevantní důvod vstupu, schválení vstupu vstupním režimem a doprovod zaměstnanců Skyportu oprávněnými zaměstnanci letiště," uvádí letiště.

Bezpečnostní povolení chybějí společnosti Skyport pro její nepřehlednou vlastnickou strukturu. Skyport na naše otázky opakovaně neodpověděla. Podle obchodního rejstříku je majitelem českého a slovenského Skyportu firma, která se jmenuje Skyport Group (UK) a sídlí v Londýně. Ani ta ale ještě není konečným majitelem. Tím je až firma Laemco z Kypru, která se údajně zabývá reklamou. Je však spravována pouze jednou osobou - právníkem. Pozoruhodný je fakt, že její dluhy výrazně převyšují její majetek.

Dlouhodobě se spekuluje také o propojení společnosti Skyport s Františkem Savovem. Ten se dlouhodobě odmítá přiznat k vlastnictví letecké firmy. V jednom z mála rozhovorů však přiznal, že v minulosti poskytl kapitál pro založení Skyportu. Jednou z dalších indicií, které firmu přiřazují Savovovi je společnost Gastro - Hroch. Jde právě o catering firmu poskytující stravování na letištích i v letadlech. Firma vlastněná Skyport Gastro LTD. poskytuje jídelní služby i v dalších společnostech patřících Savovovi.

 
 
 
 
 
 
Fotozdroj: CC/Wikipedia